Rapport från SSK-premiären på Kinnekulle

SSK-premiären 2024 avgjordes på Kinnekulle den 4-5 maj där förarna hade laddat dela vintern för att ge sig in i kampen om säsongens första poäng och visa konkurrenterna att man är att räkna med i årets serien. Flera nya förare var med och utmanade i respektive klass och gjorde bra resultat direkt, så missa inte årets säsong som ser ut att bli riktigt spännande. Kalender finner ni på hemsida.

Nedan kan ni läsa en kort sammanfattning från premiären.

Aktuella poängtabeller finner ni via länken här nedan:

Serieresultat 2024

Renault Junior Cup

Fjolårstvåan Lucas Hillström, SMK Västerås var inför premiären storfavorit till årets titel i ungdomsklassen Renault Junior Cup. Men han skulle få tufft motstånd direkt i premiären från sina konkurrenter som bjöd på kamp runt snabba och tekniska Kinnekulle ring.

I helgens första lopp var det Lucas som var snabbast iväg efter starten men fick trafik bakom sig när både Elias Vestling, SMK Västerås och fjolårstrean Albin Gustafsson, SMK Västerås var tätt uppe vid stötfångaren på Lucas Clio och stressade. Dessa tre förare höll i kampen loppet igenom med några riktigt bra försök att knippa seger från varandra. De skiftade placeringar vid några tillfällen, men mot slutet var Lucas snabbast och kunde korsa mållinjen som segare i säsongens första lopp. Elias slutade tvåa och Albin trea.

I helgens andra lopp var det ännu tätare i topp 3. Återigen blev det en kamp mellan Lucas, Elias och Albin. Dessa tre hade en betryggande lucka till övriga fältet som istället fick kämpa om placeringarna bakom. Men i toppen var det ett intensivt race som pågick, där ingen kunde slappna av en sekund. Elias hade vid denna tidpunkt ledningen, med Lucas på andra och Albin på tredjeplats. Elias har aldrig tidigare vunnit ett lopp i Renault Junior Cup så det var nervöst bland föräldrarna på läktaren. Lucas och Albin låg bakom hela tiden och mot slutet trodde flera att Lucas skulle sätta in attacken och köra om, men det lyckades inte. Elias höll undan och tog sin första seger i klassen! Lucas slutade tvåa och Albin återigen i mål som trea. Bästa nykomling blev Liam Rikardsen, Kolsva MS som slutade femma och sexa i helgens lopp.

Tätt i Renault Junior Cup. Elias i ledning förre Lucas och Albin.
Starten på Kinnekulle ring.
Lucas vann race 1.
Elias vann race 2 och tog därmed sin första seger i Renault Junior Cup.

VolvoCupen

I VolvoCupen var det 20 st anmälda till premiären, så många har det inte varit i klassen sedan 2015. Några föll bort dagar innan premiären, men majoritet av alla nya förare kom till start, där Emerson RaceTech från Örebro hade värvat bästa under vinter. Hela fem förare fanns på startlinjen från teamet. Bäst bland dessa blev Benny Pettersson, Örebro RC som slutade sexa och sjua i helgens lopp. Övriga nykomlingar förbättrade sig för varje pass och kommer garanterat jaga dom rutinerade under säsongen.

Den regerande mästaren Philip Björk, Falkenbergs MK fortsätter i VolvoCupen och ska försvara titeln i sin Volvo 850. Men Philip kommer få kämpa hårt i år, extra hårt! För både Kalle och Kevin Rikardsen, Kolsva MS deltar, Jonas Börjesson, BMK Uddevalla, Jan Johansson, SMK Trollhättan, Benno Andreasson, MK Väst och snabba nykomlingen Hannes Strandberg, Hyllinge MS. Dessa förare kommer garanterat bli tuffa utmanare.

I helgens första lopp var det just ovannämnda förare som gjorde upp. Med undantaget att Kevin Rikardsen fick bryta med tekniska bekymmer. Philip Björk var den som tog hand om ledningen direkt efter start. Till en början var det riktigt jämnt, men sen fick Philip en luckan som han utökade. Bakom kämpade Kalle, Jonas och Jan om övriga pallplatser. Men ledningen kunde dom inte gör mycket åt, Philip vann premiären med en distans på 11 sekunder till närmaste konkurrent. Kalle slutade tvåa och Jonas trea.

Philip vann även det andra loppet och fick bästa möjliga start på den här säsongen. Kalle körde i mål som tvåa denna gång med Jonas trea tätt efter. Bästa nykomling blev Hannes Strandberg som körde i mål som femma.

Jonas Börjesson och Kalle Rikardsen.
Philip Björk tog en dubbelseger i premiären.
Hannes Strandberg, S40 var en av dom bästa nykomlingarna. Bakom Alexander Lilja, 855.
Fr.v: Jonas Börjesson, Philip Björk och Kalle Rikardsen.

Valvoline Trophy

I Valvoline Trophy hittar vi den regerande SSK -och Renault Junior-mästaren Oscar Klingström, Linköpings MS. Oscar har köpt en nyare Renault Clio f.d JTCC som han tränat i en del inför säsongen. Bortsett från Oscar förväntas flera förare var på väg tillbaka till klassen i år. Några deltog redan i premiären med uppdaterade bilar, bland annat Jacob Jonsson, Åtvidabergs MK och Björn Eklund, Eskilstuna MK. Dessa ska försöka utmana den regerande mästaren Malin Hellman, Falkenbergs MK.

Malin Hellman har dock fortsatt bra fart på sin BMW och hade inga större problem att ta ledningen i det första loppet. Bakom jagade Svante Lundkvist, Bohus Racing, Jacob Jonsson och Oscar Klingström. Jacob fick senare problem med sin Volvo 242 och då kunde Oscar passera. Framåt i fältet kunde Malin dra ifrån och skapa en lucka på nio sekunder. Den luckan höll hon till mål och vann loppet. Svante slutade tvåa med Oscar i mål som trea.

Till det andra loppet har det i år införts omvänd startordning. Det innebar att Björn Eklund och Jacob Jonsson startade i förstaledet. Båda gjorde en bra start, men Jacob tog ledningen och skapade inledningsvis en lucka. Bakom låg fältet i en klunga, men tillslut kom både Malin, Svante och Oscar förbi Björn Eklund. Då började jakten på Jacob som fortsatt hade ledningen, den blev spännande, men alla kom ifatt. Jacob kämpade emot, men Malin som låg närmst blev tillslut för svår, hon tog sig förbi Jacob och drog ifrån mot ny seger! Svante tog sig också förbi och upp på en andraplats. Jacob lyckades bärga tredjeplatsen. Oscar i mål som fyra.

Spännande kamp i Valvoline Trophy.
Oscar Klingström gjorde en lyckad debut i sin nya bil.
Malin Hellman vann dubbelt i premiären.
Fr.v. Svante Lundkvist, Malin Hellman och Oscar Klingström.

SSK Klass 3

Leif Andersson, SSK gjorde ingen besviken i sin Sunbeam. Han vann dubbelt i SSK Klass 3 och hade helgen igenom en spännande kamp med bland annat Joel Thoren, Falkenbergs MK som deltog i Modsport som körde i samma heat. Dessa bilar är jämnsnabba och bjöd publiken på spänning. Bakom låg Sten Jarl, SSK som blir allt snabbare i sin Porsche och tog två andraplatser i SSK Klass 3. Fler deltagare väntas komma till Falkenberg den 15-16 juni…

Leif Andersson fick kämpa mot förarna i Modsport.
Leif i sin unika Sunbeam Rapier GT44.
Sten Jarl tog två andraplatser i sin Porsche.

Bilder tagna av Jonas Christensen, racefoto.se