Dags för Raceweek

 

Nu är det äntligen dags för sommarens största händelse på Kinnekulle Ring, nämligen Raceweek med SSK-serien. Sedan många år är detta den i särklass största tävlingen i SSK-kalendern och det är en riktig sommarfestival i dagarna fyra. Förutom trevlig racing väntas trevliga kvällar med god mat i festtältet och så naturligtvis den luriga tipspromenaden med depåstopp! I årets upplaga av Raceweek får vi, förutom de vanliga SSK-klasserna, se Junior SM i JTCC och Formula Renault 1.6, vilka båda normalt sett kör i STCC. Nu får de chansen att köra på en av Sveriges absolut trevligaste banor, en riktig utmaning för förarna. Vi får också se Abarth Trofeo Scandinavia samt de norska klasserna GT, Formula Basic och Seven Racing. Det blir med andra ord en helt fantastisk helg att se fram emot!

GraffOlsson R5PallenR2 EnarViktorsson PeugeotCup030727-039

Vi gör som vanligt en tillbakablick på vad som hände för 10 år sedan. Raceweek 2003 var en stor sommarfestival redan då med norska gästklasser. Här kommer namnet på dem som vann den gången: SSK Klass 1 (Fyndbörsen): Anders Gustavsson & Håkan Johansson. SSK Klass 2 (Kamasa Tools Cup): Thomas Karlsson & Enar Viktorsson. Formel Ford 1600cc: Tobias Augustsson & Mathias Thorén. Renault 5 Junior: Patrik Olsson & Alexander Graff (båda kör i STCC idag). Superkart: Bobo Westman & Benjamin Ernryd, som även blev Nordisk Mästare i denna tävling. Volvo Original Cup: Fredrik Spångberg & Anders Manley. SSK Classic: Ulf Andersson. Peugeot 206 Cup: Thomas Faraas & Kenneth Moen (Roar Lindland, som kör STCC idag, kom på 11:e och 7:e plats). Roadsport: Pål Richard Eidsvold. Super Saloon: Mikael Mohlin (som kör Historisk racing idag i 1000cc Cupen.)

MarcusLarsson PallenJTCCR1

Det fanns JTCC även för 10 år sedan, men då körde man med Volvo S40. Klassen körde inte på just Raceweek, men de körde ett race på Kinnekulle det året och då vann Sebastian Malm och Robert Andersson. Malm blev mästare det året före Mikael Granberg och Andersson. Andra kända namn i listan det året var t ex Marcus Larsson och Fredrik Lestrup. I helgen får vi se Larsson igen i en likadan bil nu som då…

WoodstarATC

Vi fick även se några specialanpassade fordon för rörelsehindrade köra på banan. Det var ett företag i Arvika som tillverkade ett terrängfordon som de kallade Woodstar ATC. De var ju inte alls gjorda för att rejsa på en racerbana, men oj om förarna hade det kul!

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se