Raceweek 2013 blev en soldränkt sommarsuccé

Stockholms Sportvagnsklubb körde sin stora sommarfestival på Kinnekulle Ring som heter Raceweek. Detta har varit en tradition i drygt 40 år. Årets festival blev den varmaste på fem år, även om det kom lite regnskurar sista dagen.

Förutom SSK´s egna klasser kördes det JSM i både JTCC och Formula Renault. Vi fick även se Troféo Abarth samt de norska klasserna GT, Seven och Formula Basic.

Raceweek på Kinnekulle Ring Raceweek på Kinnekulle Ring

Det har varit tunt med alternativ för dem som vill köra formelbil i Sverige de senaste åren. Förutom de historiska klasserna har Formula Basic varit det enda alternativet på senare år. I fjol gjordes ett försök att få igång Formel Ford igen och i år kom Formel Renault 1.6, som körs tillsammans med STCC. Lucas Sundahl är en av de unga förarna i den nya klassen och i helgen tävlade han för första gången på Kinnekulle Ring. Han lärde sig snabbt, för han tog pole och han följde upp med seger i första racet. Detta var hans första seger i klassen. Estländaren Martin Rump kom tvåa och Erik Johansson kom trea. Rump vann andra och tredje racet före Sundahl och Johansson.

Raceweek på Kinnekulle Ring Raceweek på Kinnekulle Ring

I JTCC vann Västgöten Andreas Wernersson serien i fjol. Trots att han bara bor någon mil från Kinnekulle Ring har han väldigt lite erfarenhet från den banan. I fjol gjorde han sin sämsta helg just på Kinnekulle, men i år stämde det bättre. Han vann första racet från pole före Henric Skoog och Robert Helling. I andra vann Wernersson igen, nu före Richard Hansson och Mattias Lindberg, som hade startat sist då hans drivaxel gått sönder i starten på race 1. I tredje racet fick hemmaföraren Richard Hansson äntligen kliva upp överst på pallen igen. Han vann före Helling och Wernersson. – I dag stämde det för mig och det var så skönt att äntligen få kliva upp överst på pallen igen, sa Hansson.

Raceweek på Kinnekulle Ring

I Troféo Abarth tog regerande mästaren Niklas Lilja pole och han vann första racet före Lasse Sundman och Santosh Berggren. I det andra racet tvingades Lilja bryta efter en avåkning och det blev en sevärd kamp om pallplatserna. Robin Appelqvist vann före Sundman och Erik Berggren.

Raceweek på Kinnekulle Ring

GT är den klart största klassen i vårt västra grannland, men tyvärr fick vi inte se lika många förare som tidigare år. André Falkenhaug vann de två första racen i GT3 före Steffen Andre Feet och Björn Tvedt. I tredje racet blev det regn men Falkenhaug chansade på slicks. Tyvärr insåg han efter några varv att det var ett felaktigt beslut och han tvingades bryta. Tvedt vann före Björn Olav Wiik och Feet. Wiik hade motorproblem under helgen, men i regnet funkade bilen bättre.

I GT 4 vann Andre Linder första racet före Per Gustavsson och Per Stöldal. I det andra racet vann Linder före Gustavsson och Lars Brandström och i tredje vann Brandström före Linder och Claes Lindblom.

Raceweek på Kinnekulle Ring

I GT 1 & 2 var det kamp i första hand mellan Roger Hermansen och Joakim Ottersen i GT 1 och Christian Nilsen, Gisle Valen och Rune Ydstebö. Hermansen var under banrekordet för klassen i kvalet, men som bekant får man endast slå banrekord i race. Hermansen blandade strålande snabb körning med lite snurrningar. Ottersen vann första racet före Hermansen och John Erik Öberg. I andra vann Ottersen före Hermansen, alla andra GT1-förare bröt! I tredje racet fick Hermansen sin revansch. Han vann före Ottersen och Vidar Frogner.

I GT 2 vann Christian Nilsen före Gisle Valen och Rune Ydstebö i första racet. I andra vann Nilsen före Ydstebö och Wiggo Dalmo och i tredje vann Valen före Ydstebö och Nilsen.

Raceweek på Kinnekulle Ring

Seven Racing körde sin andra tävling på raken i Sverige. Efter utflykten till Ring Knutstorp i Skåne fick de dock inte med sig sina danska vänner till Kinnekulle. Oskar André Sandberg tog pole, men i racet gick det tyngre. Henrik Krogstad vann före Ådne Halstenrud och Jörn Martin Aalerud. I det andra racet vann Halstenrud före Aalerud och Krogstad och efter racet bjöd förarna på en riktig driftingshow!

Raceweek på Kinnekulle Ring

I Formula Basic var Mads Emil Siljehaug var klart snabbast på kvalet, men i racet hängde Joakim Trinerud Rognlien med fint och på sista varvet missade Siljehaug en växel. Mer krävdes inte för att Rognlien skulle kunna smita förbi och vinna. Theodor Olsen kom trea. I det andra racet gjorde inte Siljehaug några misstag. Han ledde från start till mål. Rognlien hade inte samma fart som i första racet så han fick släppa Olsen, som därmed tog andraplatsen före Rognlien.

Raceweek på Kinnekulle Ring

Årets största klass i SSK-Serien är VOC-Racing där man tävlar med Volvomodellerna 850, S40 och 940. 16 förare kom till start vid helgens tävling. Jimmy Eriksson tog pole och han vann båda racen medan Marcus Larsson och August Krokström delade på de övriga pallplatserna.

Raceweek på Kinnekulle Ring Raceweek på Kinnekulle Ring

SSK´s rekryteringsklass Renault Junior Cup, för förare mellan 14-18 år, bjöd som vanligt på både spänning och dramatik. John Emanuelsson tog pole, men Anton Eliasson tog starten. Emanuelsson dök på innern och övertog ledningen, men Eliasson kontrade snyggt och återtog ledningen. Emanuelsson gjorde ett nytt försök och han lyckades ta hand om ledningen som han höll ända till mål före Eliasson och Heidi Ryrlén. Andra racet blev ännu mera händelserikt. Eliasson ledde visserligen från start till mål och han tog sin första seger någonsin, men bakom honom byttes positionerna friskt och vi fick även se ihopslagningar och avåkningar. Faktum är att samtliga förare var uppe på pallplats någon gång under racet, hur ofta händer det? Det blev till sist Emanuelsson som kom tvåa före Niklas Fredholm.

Malin Hellman Johansson var fullständigt ohotad i Klass 2. Hon vann båda racet och hon har faktiskt vunnit samtliga race i år! Brodern Tim och Ingvar Nilsson fick dela på de andra pallplatserna. I Classic Standard vann Bosse ”Röfärgar´n” Söderqvist båda racen medan Gert Severinsson och Jimmy Pettersson delade på de andra pallplatserna.

I Klass 1 var Roger Wikström på hugget. Han körde snabbt, men han fick ändå inte med sig resultaten. Ove Ring vann båda racen före Stina Sjöberg, medan Wikström tvingades bryta båda racen.

SSK Klass 3 var det största heatet i helgen med 28 bilar på griden. Vidar Frogner vann 3C före Johan Wärnbring och John Erik Öberg. 3B vanns av Steffen Andre Feet före Björn Tvedt och Björn Olav Wiik. 3A vanns av Per Gustavsson före Richard Hansson och Heidi Frydenhaug. I andra racet vann Jarl Nilsen 3C före Öberg och Frogner. 3B vanns av Feet före Tvedt och Wiik. 3A vanns av Richard Hansson före Claes Lindblom och Lars Brandström.

I Classic Racing tog Gunnar Olars en dubbelseger medan brodern Staffan fick dela pallen med Hasse Grönlund.

Efter denna gastkramade långhelg blir det lite vila för SSK. Nästa arrangemang är Historisk racing på Kinnekulle i slutet av augusti och nästa race i SSK-serien körs på Kinnekulle i början av september.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se