Historiska Racerbilar på Kinnekulle Ring

ReklamRHK130824

Nu är det dags för de historiska racerbilarna att inta Kinnekulle Ring. Över 100 bilar kommer till start i helgens tävling. Nostalgin är i fokus på många vis. Bilarna har en lång och gedigen tävlingshistoria, liksom många av förarna och dessutom är Kinnekulle Ring den enda banan i Sverige som inte har ändrat bansträckningen sedan den byggdes 1969. Detta ger alltså förarna en unik möjlighet att jämföra sina varvtider med dem som sattes för 40 år sedan. En förare som verkligen är historisk är Erik Berger. – Kinnekulle Ring är min absoluta favoritbana och skulle det regna i helgen, ja då får de andra se upp, säger han med ett leende och fortsätter: – 1970 körde jag varvet på en minut precis med en Ford Escort Twin Cam. Faktum är att jag slog det rekordet för några år sedan. Bilarna vi kör med är byggda efter samma konstens regler som på den tiden, men däcken har blivit mycket bättre, säger Berger.

I år har de små charmiga bilarna i 1000cc Cupen varit största klassen och till helgen är detta inget undantag. Vi kommer också att få se många bilar i Formel Vee och Formel Ford-klasserna. Mångfalden är påtaglig och det är ett åldersspann på närmare 50 år mellan de äldsta och de nyaste bilarna. Racerhistoriska Cupen är ett rullande museum. För publiken är det lika mycket glädje att få komma nära både bilarna och förarna i depån som att få se dem tävla på banan. Det sparas inte på krutet, tvärt om laddas det friskt så det ryker!

FormelVee
Så här såg starten ut i Formel Vee 2003 med segraren Lars ”Vegas” Johansson i den gula bilen.

Stockholms Sportvagnsklubb står som arrangör på Kinnekulle och SSK brukar göra en tillbakablick i tiden. När vi tittar vad som hände för 10 år sedan kan vi se att RHK det året inledde säsongen på just Kinnekulle Ring. De flesta av segrarna från den tävlingen finns faktiskt med fortfarande. 1000cc vanns av Nils-Olov Jonsson, Äldre Standardbilar av Tomas Gustavsson, Nyare Standardbilar av Anders Agfors och Formel Vee av Lars ”Vegas” Johansson för att nämna några…

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

1000ccNils-OlovJonsson STDNyAndersAgfors

Två andra segrare från 2003 var Nils-Olov Jonsson i en Saab och Anders Agfors i en Alfa Romeo.