Till minnet av Bo Elmhorn

[twothirds_columns ]

Till minnet av Bo Elmhorn

En av SSKs första ordföranden, tillika Hedersmedlem nr 1, har gått bort. SSK hedrar Bo Elmhorn genom att publicera vännen Björn Bellanders varma berättelse.

Jag minns Bo Elmhorn

Första gången jag blev medveten om Bosse var på ett klubbmöte på dåvarande Ostermans Marmorhallars samlingslokal högst upp. Stockholms Sportvagnsklubb hade klubbmöte 1958. Det var inget märkligt med det. Jag var ju bara novis, men tyckte om sportbilar och racingtävlingar. John Roos valdes till SSK:s ordförande 1957 och efterträddes av Bosse Elmhorn. När han avgick i början av 1960 fick han klubbens första hedersmedlemskap Nr 1.

Aldrig trodde jag väl att Bosse skulle dyka upp igen när min licens skulle erövras på Gelleråsen. Bosse var ju med i organisationen Racerförarklubben som även bestod av Jocke Bonnier, Charlie Lomander och Björn Atterberg m.fl. Bosse var en bra och lugn lärare och hans sätt att genomföra undervisningen tog jag efter när SSK hade sina kurser. Min bil gick sönder, balanshjulet lossnade. Bosse ordnade så kursen genomfördes med lånad bil. En Daimler SP 250. Bosse sa: ”Den här har en fruktansvärd motorbroms, man behöver ju inte bromsa”!

Sedan träffades vi på Skarpnäck då klubben anordnade en finslipningskurs. Jag fick Bosse som lärare. Han gav mig högsta betyg. På Skarpnäck blev han även superkändis med sin tävlingspreparerade MG Midget. På Roskilde Ring hade vi en kamp om förstaplatsen 1967. Bosse i sin väl iordninggjorda Marcos. Han var ju tävlingschef hos BMC.

Nästa gång vi träffades var på Mantorp Park när det anordnades ett 24-timmarslopp på 70-talet. Bosse hade inbjudit några förare från klubben att köra Rover V8. Tänk att jag fick sätta mig i en alldeles ny bil och köra racing och det var Bosse som fixat det.
Tiden gick och Bosse drog sig tillbaka och jag slutade med SSK och sista gången vi sågs var i Janne Guss verkstad. Janne hade ordnat ett remembering party. Jag tryckte hans hand lite extra kraftigt.

Bosse lämnade oss 2014 04 03 och mina minnen skall för alltid finnas kvar.

Björn Bellander[/twothirds_columns] [onethird_columns_last ][/onethird_columns_last]