Het premiär på Mantorp Park

Vårracet på Mantorp Park den 6-8 maj blev precis den vårtävling som alla hoppades på. Stekande sol i tre dagar och många race sugna förare som laddade maximalt. V8 Thunder Cars var dragplåstret under helgen, men totalt lockade tävlingen omkring 200 startande där SSK-klasserna ställde upp med många bilar och bjöd publiken på bra underhållning.

 

SSK Klass 1: Ella Benje vann SSK Klass 1 totalt 2015 och i år vill hon vinna igen! Säsongen började onekligen bra för henne med seger i båda racen. Men där Kjell Karlsson började bäst och gick ut i ledning, men Ella lyckades bromsa sig förbi och visade sin rutin. Båda två kör f.d JTCC-golf, men där Kjell som kommer från Töreboda är nybörjare i racing. Han körde enstaka tävlingar i klass 1 förra året, men satsar på att köra desto fler race i år.

Det kommer nog bli bra tävlingar mellan dessa två under 2016. Men vi vill gärna att fler hittar ut med sina klass 1-bilar i år. Glöm inte bort att dom gamla JTCC-bilarna passar perfekt i denna klass!

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
Ella vann premiären i SSK Klass 1.

 

SSK Klass 2: Här har vi fått se en del underhållande race mellan Tim Svensson och Malin Hellman dom senaste åren. Premiären var inget undantag, även fast vi saknade fjolårsmästaren Anders Svensson och en rad andra förare denna helg. Men fler kommer… Tim Svensson fick redan från start i race 1 tufft motstånd av Malin, som egentligen inte var nöjd alls med seq-lådan i sin BMW. Men dessa två bjöd på riktig kamp och skiftade placeringar ett par gånger innan Tim kunde koppla greppet och vinna race 1 före Malin Hellman och Ingvar Nilsson som trea. Till race 2 hade Tim problem med sin Opel Manta. Men teamet jobbade hårt och fick bilen till start i sista sekund. Där han återigen kunde vinna före Malin som tvåa.

Ingvar Nilsson hade tur i race 1 som körde med en sliten kamrem i sin Opel Kadett. Men till race 2 höll den inte längre och han fick bryta. Tyvärr blev det ett rejält manfall i det andra racet när inte heller Roger Ekman och Svante Lundqvist kunde köra på grund av problem. Men istället fick Mikael Levander från Stenstorp kliva upp på tredjeplatsen. Något som han inte är van vid. Mikael körde med en sliten växellåda som han ska renovera tills nästa deltävling. Då kanske han får kliva högre upp på pallen!

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
Bra fight mellan Tim och Malin i SSK Klass 2.

 

SSK Klass 3: Här får vi ofta se en härlig blandning av snabba slicks-bilar. Till vårracet fanns det många som ville vara med och slåss om placeringarna runt Mantorp Park.

Peter Eriksson kom till start med sin nyinköpta Porsche 997 Cup. Peter som kör i C-klassen gjorde ett bra första race där han tog ledningen efter en fight inledningsvis med Jonas Jansson – Corvette C6. Men Peter fick en lucka och satte en bra tid (1.22.139). Jonas behöll andra platsen med Leif Henrik Börstad på tredje i en Lotus Elise. I B-klassen vann Jesper Ojala i Seat Supercopa före Simon Olsson – BMW Z3 och Gert Severinsson på tredje i BMW M3. I A-klassen vann Roger Fredriksson – Porsche 944. Tvåa Thomas Larsson också i Porsche 944, där trean Lars Brandström tyvärr fick bryta med sin Ford Sierra.

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
Peter var snabb i sin nya Porsche!

Sten Jarl från Helsingborg satsar med flera bilar i teamet på SSK Klass 3 2016. Men tyvärr var premiären ingen lyckad helg. Sten själv fick kasta in handduken med sin BMW M3 ALMS V8 efter problem med motorn, det samma gällde Martin Jarl. Som i år kör Johan Wärnbrings gamla BMW V8 GTR. Johan som körde denna med stor framgång i SSK Klass 3 tidigare. Något bättre gick det för Simon Olsson och Ronny Olsson som kom till start i båda racen.

I race 2 vinner Jonas Jansson C-klassen efter kamp med Peter Eriksson. Där Peter går av i mjölby-kurvan efter att ha kommit för långt ut i ett omkörningsförsök. Tvåa blir då istället Leif Henrik Börstad och trea Ronny Olsson. Jesper Ojala vinner B-klassen igen, denna gång före Peter Franzén och Gert Severinsson. I A-klassen vinner Roger Fredriksson före Thomas Larsson.

 

SSK Classic: Här såg vi fram emot att få se dom gamla bilarna göra upp mot varandra. Men tyvärr blev det bara en kvar till slut. Jörgen Adlén från Järna i en Ford Escort kunde ta hem första platserna utan kamp när Ulf Andersson och Staffan Olárs fick bryta tidigt under helgen. Ulf´s resa slutade i räcket och Staffan´s med troligt motorhaveri. Vi hoppas att bilarna går att fixa till nästa möte på Kinnekulle ring i slutet av maj.

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
Jörgen Adlén vann utan kamp i SSK Classic.

 

Renault Junior Cup: Denna klass är öppen för ungdomar mellan 13 och 18 år och här får dom möjlighet att köra ”riktig” tävlingsbil för första gången. Flera av dom har tävlat i diverse karting klasser tidigare. Men att köra dessa bilar är något nytt…

Filip Sandström från Västra Frölunda körde förra säsongen, men fick då mest se bagageluckan på Tobias Mobergs Renault Clio, som också vann klassen totalt 2015. Men i år har Tobias gått vidare till en annan klass. Så då tog Filip chansen att plocka hem sina två första segrar i Renault Junior Cup. Snabb var han också… 1.42.347 blev bästa tiden från dessa två premiär race.

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
Filip mot seger i Renault Junior Cup.

I race 1 gjorde Emil Sonesson en bra start och utmanade Filip riktigt bra. Men Filip var som sagt väldigt snabb, så Emil fick nöja sig med en andra plats till slut. Trea blev Isac Aronsson. Samtliga körde även i klassen under 2015.

I race 2 var det inget snack om vem som skulle vinna. Men desto tuffare kamp var det om pallplatserna bakom. Mellan Isac Aronsson, Adam Olinson, Emil Sonesson och Michael Haflidason. Efter ett tag kunde Isac koppla greppet om andra platsen, medans Emil och Adam fightades om tredje. Men Adam kunde till slut gå som segrare ur den matchen. Med Emil på fjärde och Michael på femte. Nya tuffa race är att vänta. Var så säkra!

 

VolvoCupen: Maximal racing – Minimal kostnad! Detta motto har lockat några nya förare till klassen i år. Men en förare som gjorde debut förra året, var Fredrik Wiborg. Han var snabb redan då. Men under vintern har han plockat ner sin Volvo 855 totalt och verkligen hittat rätt. För i premiären fanns det inte många som hängde med honom. Han var snabbast i både kval och Fini – Shootout. I race 1 vann han mad 2.4 sek till godo på tvåan Erik Halvorsen – S40. Trea blev Edvin Hellsten – 850.

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
En glad Fredrik Wiborg efter en bra helg på Mantorp Park med dubbelseger i VolvoCupen.

Till race 2 var det omvänd startordning. Men inte ens detta hindrade Fredriks framfart. Som efter flera omkörningar var ifatt ledande Edvin Hellsten och kunde efter lite kamp gå upp i ledning. Bakom var det tuffare fight mellan Stian Theodorsen och Erik Halvorsen. Men efter en miss från Stian kunde rutinerade Erik gå förbi och ta hand om tredjeplatsen. Edvin slutade tvåa.

 

Superkart: Denna klass har länge varit den del av SSK-serien och vi har sett dom vid flera tillfällen under årens lopp. Här går det som allra snabbast runt racingbanan. Under vårracet såg vi fram emot en kamp mellan Stefan Malm och Emil Gustafsson som gjorde upp i SM förra året. Men tyvärr var det bara Emil som kom…

Vårracet på Mantorp Park. Strålande sol
Emil Gustafsson var riktigt snabb i Superkart.

Emil fick då leverera ensam på topp när dom tuffaste utmanarna stannade hemma. Han vann enkelt både race 1 och race 2.

I det första kom Roger Nording tvåa och Terje Brattgjerd trea. I det andra fick Roger problem vilket gjorde att Per Pokosta kunde gå i mål som tvåa, med Terje Brattgjerd på tredje även här.

Superkart kommer vara med vid fler SSK evenemang i år. Då hoppas vi på fler startande så Emil får visa vad han går för!

 

Nästa deltävling i SSK-serien avgörs på Kinnekulle ring den 28-29 maj. Välkomna!