Tuff sportvagnshelg på Kinnekulle

SSK-serien och Sportvagnsmästerskapet bjöd verkligen upp till bra race på Kinnekulle ring den 28-29 maj. Flera klasser har också ökat i antalet startande, vilket märktes, då det stundtals var ganska trångt på banan. Men bra kamp blev det och sevärt för publiken!

 

SSK Klass 1: Ella Benje från Huskvarna upprepade bedriften från Mantorp och tog ytterligare en dubbelseger på Kinnekulle. Där Kjell Karlsson försökte utmana denna snabba tjej, men Ella är fortfarande några sekunder före! Men Kjell har också haft lite problem med sin bakvagn, efter lite närkontakt under förra säsongen. Men han jobbar på och ger inte upp i första taget.

SSK Klass 1 kör de flesta tävlingar i hop med VolvoCupen, vilket skapar lite utmaningar. Ella gör detta riktigt bra, och fick därför göra några omkörningar under helgens två race. Men hon var inte nöjd med tiderna efter race 1. Vilket gjorde att teamet ändrade lite inställningar till race 2. Där hon fick 1.04.513 som bästa. Vi hoppas nu på fler förare till SSK Klass 1 på Falkenberg som är nästa stop.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Ella Benje före Kjell Karlsson i SSK Klass 1

 

SSK Klass 2: Här kändes det som alla förarna var taggade till tårna för att plocka så mycket poäng som möjligt under helgen när vädret visade sig från sin bästa sida. Men här fick vi också se två nya förare i helgen. Nämligen Richard Edberg från Jönköping i en Mazda RX-7. Richard som tidigare har tävlat i både Renault Junior och VolvoCupen, gör nu comeback i SSK-serien. Även Thor Engebretsen i en Chrysler Neon från Norge, var ny i klassen. Till kvalet hade dom flesta gått igenom sina maskiner för att se så att allt stämde. Men snabbast var Malin Hellman i sin BMW M3 på 1.00.280. Tvåa Tim Svensson Opel Manta, 1.00.478. Trea kvalade Richard Edberg i sin Mazda RX-7, som fick en bästa tid på 1.01.285.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Malin Hellman eldar på mot bästa tid i kvalet med sin BMW M3.

SSK Klass 2 kör tillsammans med SSK Klass 3. Men eftersom det är många startande i Klass 3 startar SSK Klass 2 200 meter bakom, med eget startljus. Det visade sig bli mycket bra! Malin tar starten och kan skapa en liten lucka ner till Richard och Tim, som skiftar placeringar i början. Richards Mazda är mycket snabb på rakan, men Tim ger sig inte och kan till slut säkra andraplatsen. Bakom sker en kamp om tredjeplatsen, mellan Ingvar Nilsson och Mikael Levander, båda i Opel Kadett. Men Ingvar får problem med sin katalysator och tappar fart och får se sig besegrad. Malin vinner race 1 före Tim Svensson med Mikael Levander i som trea.

I race 2 tar Tim starten före Malin, Levander och Ingvar. Men Malin är inte nöjd med en andra plats och jagade hårt bakom. Det blir oerhört jämt. Även om tredjeplatsen, där dom jagade varandra varv efter varv. Även Svante Lundkvist var med i fighten med sin Opel Ascona som har försetts med ny motor. Men Levander har bra fart i sin Opel och kopplar greppet… Kampen om första platsen kommer av sig när Tim Svenssons växelspak går av! Även Richard Edberg tvingas bryter efter problem med bromsarna. Malin tar då full pott i helgen och vinner även race 2, denna gång med Mikael Levander som tvåa och Ingvar Nilsson som trea. Malin var för övrigt den enda i SSK klass 2 som lyckades köra under minuten i helgen. 59.824 som bäst tid! Killarna kommer få jobba hårt framöver.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Nöjda förare i SSK Klass 2. Fr.v Tim Svensson, Malin Hellman och Mikael Levander.

 

SSK Klass 3: Här ser vi dom snabbaste bilarna gör upp på banan, och många blev dom. Tillsammans med SSK Klass 2 såg vi hela 29 bilar till start! Flera duktiga förare gjorde upp i dom både heaten. Leif Henrik Börstad från Norge var riktigt snabb i sin Lotus och fick ta upp kampen om segern i race 1 med John-Erik Öberg som var tillbaka med sin unika BMW M1. Även Stefan Pfister har fått ordning på sin snabba Lotus Europa. Men Leif Henrik gick ut hårt och satte en bra tid. 54.282! Öberg fick kämpa för att hänga med norrmannen. Men fick aldrig möjlighet komma om. Börstad vinner heatet och SSK Klass 3-C före Öberg och Pfister på tredje. I SSK Klass 3-B vinner Jesper Ojala med sin Seat Supercopa före en vilt jagande Peter Franzén som börjar få riktig fart på sin Nisssan 200. Räkna med att Jesper får se upp framöver!. Trea blir Simon Olsson. I SSK Klass 3-A vinner Thomas Larsson i Porsche 944 med Clio Cup-föraren Otto Tjäder som tvåa, och Roger Fredriksson – Porsche 944 som trea. I race 2 blir det lite stökigare med några saftey car- varv, där flera förare tyvärr saknades. Men Jonas Jansson – Corvette, laddar hårdare i detta heat som han vinner. Han tar även hem segern i Klass 3-C med Leif Henrik Börstad på andra och nu Per Gustafsson – BMW på tredje. John-Erik Öberg lyckades köra om saftey car och blir diskad. I Klass 3-B vinner nu Peter Franzén när Jesper Ojala saknas, tvåa – Gert Severinsson, och trea debutanten Mats Blomqvist som var riktigt glad efter denna helg. I Klass 3-A tar Otto Tjäder i ordentligt med sin Renault Clio och sätter en bra tid (58.721). Otto vinner race 2 före Thomas Larsson, som får nöja sig med en andraplats. Trea blir nu debutanten Ingemar Linuzon från Kinna som körde sin första tävling någonsin i SSK och på Kinnekulle ring. Ingemar trivdes i sin riktigt fin Audi S2, och var nöjd efter helgen. Nu ser han redan fram emot nästa race på Falkenberg, där han vill kliva högre upp på pallen!

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Jonas Jansson – Corvette, jagas av Ingemar Linuzon – Audi S2 och Leif Henrik Börstad – Lotus Elise.

Sten Jarl från Helsingborg satsar hårt på SSK Klass 3 i år med flera bilar i teamet. Men för hans egen del har det inte gått så bra. Sten som själv kör en vacker BMW V8 ALMS fick problem med motorn i premiären, och nu på Kinnekulle gick det inte bättre. Sten tappade vänster backhjul efter TV-krönet och gick i räcket. Men Sten är positiv och ger inte upp så lätt. Han laddar redan för lite extra träning på Nurburgring innan nästa deltävling på Falkenberg i mitten av juni.  Vi får hoppas att allt fungerar bättre då.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Det har varit en tuff start på säsongen för Sten Jarl. Men han laddar redan för nästa race på Falkenberg.

 

SSK Classic: I Classic saknades en del förare efter diverse haverier på Mantorp. Men dom jobbar på att komma till start framöver. I Classic Racing var därför Jörgen Adlén ensam i sin Ford Escort. Men kunde ta välbehövliga poäng inför fortsättningen.

I Classic Standard gjorde Benny Pettersson comeback i sin Volvo 142. Även Benny var ensam i sin klass, men fick istället ge sig i kasst med att utmana förarna i VolvoCupen. Vilket han gjorde riktigt bra. Vi hoppas att han kommer tillbaka, och att sonen Jimmy får ut sin Ranault 5:a för att utmana Benny i fortsättningen.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Benny gjorde comeback och laddade bra i sin Volvo 142 runt Kinnekulle ring.

 

Renault Junior Cup: Här var det jämt mellan alla ungdomar. I kvalet var Filip Sandström snabbast på 1.05.756. Sex hundradelar efter kom Emil Sonesson, och trea i kvalet Michael Haflidason. Första racet blev rafflande. Sandström och Sonesson gick jämsides under bron och upp i Kvarnkurvan. Bakom var det också jämt. Mellan Michael Haflidason, Isac Aronsson och Erik Bertilsson. Det var ett publikfriande race. Där många föräldrar stod med andan i halsen. Sandström och Sonesson hade en rolig fight och byte positioner flera gånger. Mot slutet av race 1 ledde Sandström. Sonesson försökte attackera. Men tyvärr slutade Alexander Jeppssons debut i räcket ut på start och mål. Så man fick gå i mål bakom saftey car. Filip Sandström vann före Emil Sonesson och trea Michael Haflidason.

Andra racet blev nästan en repris av det första. Med Sandström och Sonesson jämsides under första varvet. Men sen började Emils motor att krångla. Den dog och han tappade flera placeringar, men motorn hoppade igång igen och en jakt på topp placeringarna började. Men efter att ha kört upp sig dog motor igen. Men även denna gång fick han igång den och han kunde köra upp sig. Emil slutade till slut på en tredjeplats efter Michael Haflidason och Filip Sandström som vann igen. Julia Eliasson var snabb i race 2 och slutade på en hedrande fjärdeplats. Ser riktigt bra ut inför fortsättningen, då hon på allvar kanske kan utmana killarna!

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Det var jämt i Renault Junior Cup på Kinnekulle.

 

VolvoCupen: Här har Fredrik Wiborg varit riktigt snabb i början av säsongen. Så även på Kinnekulle, där han var snabbast iväg i den stillastående starten i race 1. Bakom var det Stian Theodorsen och Edvin Hellsten som gjorde upp. Racet blev ganska odramatiskt när positionerna hade stabiliserat sig. Fredrik vann med Stian som tvåa, och Edvin som trea.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
VolvoCupen race 1: Fr.v Stian Theodorsen, Fredrik Wiborg och Edvin Hellsten.

Race 2 blev tuffare, där en det var omvänd startordning av de 6 främsta efter race 1. Det blev tumult uppe i kvarnkurvan där flera bilar var inblandade, Pernilla Nyström blev stående efter att hennes Volvo 850 fått rejält med stryk. Hon tvingades tyvärr att bryta och saftey car fick gå ut och lugna ner fältet. När starten gick på nytt började jakten på nya poäng för alla som kämpade riktigt hårt. Men efter en del närkontakt kunde till slut Erik Halvorsen vinna med Edvin Hellsten som tvåa, och nu Daniel Raatikanen på en tredje efter en stark insats i det andra racet. Efter helgen på Kinnekulle toppar Fredrik Wiborg tabellen på 364 poäng. Tvåa är Erik Halvorsen på 314 poäng, och trea Edvin Hellsten 300 poäng. Missa inte fortsättningen!!!

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Patric och Philip Torle hade en tuff familjekamp i VolvoCupen på Kinnekulle.

Deltävling tre avgörs på Falkenbergs Motorbana den 17-18 juni. Välkomna!