SSK-serien firar 45 år!

SSK-serien kallas ibland för ”vaggan inom svensk racing”. Vilket kan stämma, för här har många nya förare fostrats. Många har också kommit tillbaka för att avsluta sina karriärer, innan hjälmen hamnat på hyllan.

Ända sedan Stockholms Sportvagnsklubb startade SSK-serien 1971 har många duktiga förare tävlat i serien. Flera av Sveriges ”stjärnor” inom racing har även en gång börjat sin karriär i SSK. Bl.a Kenny Bräck, Stefan ”lill-lövis” Johansson, Ronnie Peterson, Mattias Ekström, Jan ”flash” Nilsson, Björn Wirdheim m.m. Mottot är och kommer att vara ”rolig racing till rimlig kostnad”. SSK-serien ska också vara mästerskapet där det är förarprestationerna och inte pengarna som bäddar för framgångarna. Det ska inte gå att ”köpa” sig till en seger.

SSK har också fått stor eloge för sina arrangemang från flera gästande klasser, vilket gör att vi än idag får se både svenska, norska och i bland danska klasser vid flertalet av tävlingarna. Något som uppskattas, då många förare väljer att delta både i SSK- och dom gästande klasserna under samma helg. Vilket leder till mycket körning.

SSK´s delvis nya styrelse med Göran Sembe i spetsen, har under 2016 fått se flertalet av SSK-klasserna växa i antal startande. Bland annat har muskelbilsklassen – SSK Klass 3 vuxit rejält. Där vi ser både nya och gamla fartmonster på banan. Norske föraren Leif-Henrik Börstad – Lotus Elise, har hittills plockat flest poäng. Men kan nog få se upp för jagande Corvette, Porsche och snabba BMW-förare.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
SSK Klass 3 – med Leif-Henrik Börstad i täten.

Även ungdomsklassen Renault Junior Cup har vuxit. Här tävlar förare som är mellan 13 och 18 år. Och dom gör det riktig bra! Men Filip Sandström från Västra Frölunda är den som har kört bäst i år. 5 av 6 segrar gör att han toppar tabellen före Emil Sonesson och Michael Haflidason-Häussler. Under Raceweek på Kinnekulle den 30-31 juli måste konkurrenterna plocka mycket poäng om inte Filip ska säkra totalsegern redan nu.

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Renault Junior Cup – med många duktiga förare.

VolvoCupen som satsade stort inför säsongen 2014, lockade många nya förare till klassen med ett attraktivt paket tillsammans med en rad samarbetspartners, där man kunde nå ut till fler inom motorsportbranschen. Klassen har även under 2016 många förare som satsar på att plocka med titeln. Den förare som öppnade säsongen bäst, var Fredrik Wiborg från Öjersjö – Volvo 855. Men senast på Falkenberg fick han gashäng och kraschade rejält. Fredrik är nu tveksam om han kommer till start mer i år. I stället gick det bra för Edvin Hellsten från Göteborg – Volvo 850, som tog mycket poäng på Falkenberg och toppar nu tabellen inför Raceweek. Även en del snabba norrmän har hittat till klassen och kan nog ge sig in i kampen om titeln.

Även SSK Klass 2 har tack vare ett bra arbete från flera förare fått bra tillväxt i klassen. Där toppar just nu Malin Hellman från Tranås – BMW M3 tabellen. Men en del nya förare ser ut att kunna utmana framöver när allt fungerar till 100%.

Övriga SSK-klasser har också fler förare på gång. Vi hoppas få se dom på banan redan i år.

Välkomna till klassiska Raceweek på Kinnekulle ring den 30-31 Juli!