Öberg är revanschsugen

John-Erik Öberg från Ösmo tävlar i SSK Klass 3-C med en BMW M1. En klass för riktiga muskelbilar. Något som John-Erik gillar, då hans bil är något utöver det vanliga!

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Herr Öberg är taggad inför Raceweek, då ska han köra ifrån alla! Även dom norska förarna.

John-Erik Öberg är verkligen ingen debutant när det gäller racing, han tar tävlat i många år och dom senaste i en riktigt snabb BMW M1. Den bilen har han utrustat med en brutal Dodge Nascar motor på 850+ hk. John-Erik har också utvecklat bilen under flera år, vilket märks först nu, då han verkligen hittat rätt inställningar, för numera hänger han med och utmanar dom snabbaste i klassen. Förr var han endast snabb rakt fram, nu är den snabb överallt!

Öberg gillar ju också att visa upp sin bil för publiken. Inte bara på olika mässor, utan också i depån. Han är inte sen att lyfta på motorhuven om någon frågar, inte heller om någon vill veta mer om denna unika bil. För man kan tyvärr inte se så många BMW M1:or på dom svenska racerbanorna längre. Utomlands börjar dom också bli ganska ovanliga. Men bakgrunden till att dessa bilar kom ut på tävlingsbanorna var tysken Jochen Neerpasch förtjänst, då han startade enhetsklassen BMW M1 Procar Championship 1979 som ett PR-trick för dessa första bilar som byggdes. Klassen körde som supportklass till F1-loppen i Europa 1979 och 1980. Där ”vanliga” M1-kunder fick möjlighet att kämpa mot dom bästa F1-förarna i likvärdiga bilar. Niki Lauda vann första säsongen och Nelson Piquet den andra. Men så mycket mer uppmärksamhet fick inte bilarna efter detta, just då i alla fall…

 

Andra tävlingshelgen för SSK & SPVM på Kinnekulle.
Öberg in action med sin BMW M1.

Säsongen 2016 har inte varit lyckad för Öberg så här långt. Han har endast tagit poäng i ett race och en 13:e plats i tabellen är han inte nöjd med. Men till Raceweek på Kinnekulle den 30-31 juli ska det bli ändring på detta, då han är riktigt revanschsugen. Så vi kan nog se fram emot en rejält laddad herre som kommer ta i maximalt i en skönsjungande BMW M1.

John-Erik kommer köra i både SSK Klass 3 och Norsk GT. Men tyvärr kör dom norska förarna utom serietävlan denna helg, därför är detta en ren inbjudningstävling för Norsk GT. Något som innebär att dom blir ganska få i år. Men dom norska förare som kommer, kör också i SSK Klass 3, så vi kan nog räkna med bra fight i alla fall. Även fast vi gärna hade set ännu fler norska förare till start. Då dessa landskamper brukar bli sevärda. Men vi får se mycket av dom fighterna i VolvoCupen istället, där norrmännen verkligen tagit för sig i år.

Så vill du uppleva svensk racing när den är som bäst!? Ta dig till Kinnekulle ring den 30-31 Juli.

Välkomna till Raceweek 2016!