Nya utmanare i VolvoCupen 2017

VolvoCupen är en av dom SSK-klasser som vuxit rejält i antal startande dom senaste åren. En formkurva som vi hoppas ska hålla i sig även framöver, då detta är en klass som verkligen sätter förarna på prov med bl.a stillastående start och omvänd startordning. I VolvoCupen kan man tävla med en rad olika Volvomodeller. Men dom populäraste just nu är 850- och S40-modellerna. Mästaren från 2016 körde Volvo 850 och han har nu meddelat att det blir klassbyte till nästa säsong. Då kan vi se fram emot att få kora en ny mästare i VolvoCupen 2017. Det kanske kan bli du…!?

SSK-finalen i Karlskoga
Det var många täta race i VolvoCupen 2016.

”Maximal racing – minimal kostnad” det är den slogan som gäller för VolvoCupen och sammanfattar klassen på ett bra sätt. Och det var till säsongen 2014 som man antog denna slogan då det gjordes en satsning på klassen där man också knöt an till en rad samarbetspartners som bl.a hjälpte till att marknadsföra klassen. Man beslöt också att ge förarna en extra utmaning genom att köra en Fini shootout. Där topp 5 från kvalet får ett varv på sig att sätta sin bästa tid. Fini ställer också upp med en kompressor som går till en förare som gjort något alldeles extra under helgen. Utöver detta kör man nu också med stillastående start i det första racet och omvänd startordning i det andra. Något som också gett lite extra nerv både till förare och publik.

Säsongen 2016 var jämn och vi har fått se flera förare som har klivit upp på prispallen under året. Men Edvin Hellsten från Hovås blev till slut mästare efter stor dramatik i finalen på Gelleråsen. Fredrik Wiborg slutade tvåa och Erik Halvorsen trea 2016. Sanna Andreasson blev bästa tjej efter att ha slutat på en åttondeplats i serien.

Ungdomarna har mer och mer tagit över i klassen. Och efter Edvin har vi sett en rad förare som också tagit många fina placeringar i år. Bl.a Stian Theodorsen, Filipe Skagerfält och Daniel Raatikainen. Men nu under silly season vet vi också att det finns en del förare som bygger nya bilar och tänker utmana i VolvoCupen 2017. Detta ser vi fram emot, då vi garanterat kommer få kora en ny mästare i klassen nästa år, då Edvin Hellsten redan rapporterat att han byter klass till nästa år!

Under 2016 fick även se fyra nya förare i klassen. En av dom var 22-årige Örebro-sonen Jimmy Pettersson. Jimmy som tidigare tävlat i bland annat Renault Junior Cup och SSK Classic köpte en färdigbyggd Volvo 855 som tidigare gått i klassen. Jimmy gjorde debut i mitten av säsongen, men kraschade tyvärr bilen senare på Kinnekulle. Men nu meddelar han att ett nytt bygge är på gång…

Här ger Jimmy en liten lägesrapport:

jimmy-pettersson

Hej Jimmy, Du gjorde debut i VolvoCupen 2016 men kraschade din Volvo 855 rejält på Kinnekulle. Men hur var känslan i bilen innan kraschen?

– Känslan i bilen blev bättre och bättre, körde ett test innan debuten på Gelleråsen för att känna mig lite mer hemma i bilen innan det var dags för Raceweek på Kinnekulle. Med bra hjälp så kändes det bättre desto mer jag körde och det gick fortare hela tiden…

Varför föll valet på VolvoCupen?

– Att det blev VolvoCupen var nästan en slump, rätt bil till rätt pris kan man säga då vi spekulerat länge i om vi skulle bygga nytt till en annan klass, men så var 855:an till salu till bra pris så då var valet lätt!

Du bygger ny bil nu, hur går arbetet?

– Arbetet går sakta just nu, men förhoppningsvis sitter buren i karossen snart så vi kan lackera inuti och sedan börja montera ihop allt.

Blir det kombi igen?

– Det blir kombi även i fortsättningen, fast denna gång med en Volvo V70.

ny-volvocup-bil
Jimmy är på gång med sin nya Volvo V70.

Går det att använda något från den gamla bilen?

– Som det ser ut just nu går det iallafall att återanvända dom dyra bitarna (stötdämpare o.s.v) men tyvärr är det även mycket som inte går att använda…

Vad blir målsättningen inför 2017?

– Målsättningen blir låg för 2017, ska testa ut bilen då vi börjar om på nytt och jag hann ju inte med så mycket körning i år som det var tänkt. Så 2017 blir en testsäsong.