Populär testhelg på Kinnekulle

SSK´s testhelg på Kinnekulle har blivit ett säkert vårtecken, då alla vill få ut sin tävlingsbilar för att se så allt fungerar inför säsongen. Trots att det stundtals var både kallt och blåsigt kom det över 100 förare till årets test, som är öppen för alla oavsett vilken racingserie man tävlar i. 

Den 22-23 april var det äntligen dags för årets testhelg på Kinnekulle som många har längtat efter. Då alla får möjlighet att testa sin tävlingsbil inför kommande säsong. I år kom det över 100 förare som tog chansen att köra så många pass som möjligt. Bland annat var det flera team från Legends Cup som tog vara på denna chans, eftersom deras test på Gelleråsen snöade bort några veckor tidigare. Förarna var nu nöjda att få köra av sig på en torr och fin bana.

I SSK-klasserna fick vi se en hel del debutanter, men också flera återvändare som kommer till start i år. Vilket ökar spänningen lite extra. Det senare kommer vi framför allt att få se i SSK Klass 2, där intresset ökat dom senaste åren. Till 2017 gör Anders Svensson comeback, som var oerhört snabb i sin BMW senast det begav sig. Även Roger Ekman kommer tillbaka, i en för SSK Klass 2 ganska ovanlig Honda CRV. Roger har gjort lite inhopp tidigare, men nu blir det på allvar när han ska utmana Opel och BMW-förarna. En annan som också ska utmana dessa förare är Gunnar Olárs, som kommer tillbaka med sin Vauxhall Chevette. Denna bil körde Gunnar i klassen senast 2004, men drabbades då av ett motorhaveri som förstörde säsongen. Men nu är han taggad och säger så här inför säsongen.

– Bilen har ju stått hemma sedan 2004, så alla har tjatat på att jag ska få ut den på banan igen. Nu har jag äntligen byggt ny motor och passar på att köra in den här under testhelgen, sen får vi se hur det går. Bara hålla tummarna!

Testhelg på Kinnekulle med SSK.
Gunnar Olárs tillbaka i SSK Klass 2 med sin Vauxhall Chevette.

Ett antal bilar från SSK Klass 3 fanns också på plats, där bland annat Per Gustavsson från Laxå hade uppdaterat sin BMW. Han kommenterade helgen så här.

– Efter en strulig fjolårssäsong hoppas jag på att allt ska fungera, så man kan vara med och slåss om topplaceringarna i stället för att ligga i garaget och reparera. Så vi avslutar testhelgen här under lördagen, med flaggan i topp när allt fortfarande går som det ska!

En annan snabb BMW-förare är Anders Conradzon som lagom till testhelgen inhandlat en ny BMW E46. En före detta WTCC-bil som dom senaste åren gått i danska Special Saloon. Anders har tidigare kört både BMW och Porsche. Så han vet hur man åker fort, återstår bara att se om han lyckas även i denna bil och mot den hårda konkurrens av övriga förare i SSK Klass 3.

Det var stundtals mycket trafik på bana när alla skulle ut samtidigt, något som var bra träning för dom förare som är debutanter i år. Speciellt för dom som ska köra Renault Junior Cup 2017. Här var det några som även tog licens under helgen. Så just nu är hela 16 förare klara till årets säsong! Vilket är riktigt kul, då detta är en stor plantskola inom svensk racing. Dom som fortsätter efter förra året och som vi kan förvänta oss lite mer av är bland annat, Eric Nilsson, Alexander Jeppsson, Martin Ling och Adam Olinsson. Men dom får nog se upp, för debutanterna var snabba på testet!

Testhelg på Kinnekulle med SSK.
Olle Jansson är en av alla debutanter i Renault Junior Cup 2017.

I VolvoCupen fick vi också se några nya ansikten, bland annat Owe Lannebjer som kommer köra en nybyggd Volvo S70 för Malmborg racing. Owe har ingen erfarenhet av racing tidigare och är där ödmjuk inför uppgiften. Teamägaren Håkan Malmborg kommer också till start i en Volvo 850. En annan ny förare är Richard Bertilsson som köpt Jimmy Erikssons Volvo 850. Richard ska lära sig så mycket som möjligt under året och hoppas få många värdefulla tips från sin konkurrenter. I klassen får vi glädjande nog se 3 tjejer i år! Nu när också Julia Eliasson tar klivet upp från Renault Junior. Dom övriga är Sanna Andreasson och Pernilla Nyström. Pernilla som för övrigt går in på sin tredje säsong i VolvoCupen, har tidigare avslöjat att hon vill lära sig mer och bli ännu snabbare för att utmana om topplaceringarna.

Testhelg på Kinnekulle med SSK.
Pernilla Nyström går in på sin tredje säsong i VolvoCupen.

Nytt för i år är att alla race kommer att köras på tid och inte antal varv som det varit tidigare. Detta för att bland annat göra arrangemangen mer effektiva.

I övrigt hade alla förare bra fart under helgen, så vi ser verkligen fram emot premiären på Mantorp Park den 5-6 maj. Välkomna då!

[styledbox type=”general” align=”center”]

Testhelgen 2017


[/styledbox]