Solig premiär på Mantorp Park

Vårracet på Mantorp Park blev precis den soliga tillställning som alla hoppades på när flera racingserier körde säsongspremiären för 2017. Förutom SSK-serien var det även premiär för SPVM, Radical, Ginetta, Bavaria Cup och V8 Thunder Cars. Förarna sken ikapp med solen och bjöd på många underhållande race, där vi kunde glädjas åt flera nykomlingar i framförallt SSK-klasserna.

VolvoCupen är en av dom klasser där vi sett flera nykomlingar under dom senaste åren och som har levererat många underhållande race i SSK-serien, där kampen stått mellan modellerna Volvo 850, S70, 940 och S40. I år blir det samma modeller, även fast det just nu byggs en Volvo S60 för klassen. Men osäkert när den kommer till start.

Under fredagen var det träning och kval för samtliga klasser och många passade då på att köra sina första uppvärmningsvarv. I VolvoCupen fick vi se några nya på banan, bl.a Julia Eliasson (850) som tagit klivet från Renault Junior Cup, Emil Sonesson (850) som också kommer från Renault Junior Cup och Richard Bertilsson (850) som inte kört mycket banracing innan, men hängde med bra ändå. En som inte är nykomling är Håkan Malmborg från Bålsta som gör comeback i år. Håkan har tidigare tävlat, men har dom senaste åren ägnat all tid åt sonen Daniels tävlade i bl a VolvoCupen och Legend Cars. Håkan ska nu köra så många tävlingar han hinner, men ska även coacha sin nya teamkamrat Ove Lannebjer (S70), som likt Bertilsson inte har någon tidigare erfarenhet från racing och tar detta som ett läroår.

När det var dags för kval plockade Håkan Malmborg fram sin rutin och överraskade flera genom att sätta bästa tid (1:36.579). Många trodde att Stian Theodorsen (S40) skulle vara snabbast, men han fick nöja sig med 3:e bästa tid (1:36.782), för där i mellan klämde sig debutanten Emil Sonesson in på en 2:a plats med bästa tiden 1:36.629. En riktig skräll!

Vårracet Mantorp Park
Emil Sonesson överraskade på Mantorp Park.

I race 1 som gick under lördagen var det stillastående start där alla kom iväg bra, med Håkan som ledare genom första kurvan. Därefter jagade Stian, Emil och även Filipe Skagerfält (940), som bara dagar innan premiären hoppat omkring på kryckor efter en skada under en fotbollsmatch. Men kampen om första platsen blev efter ett tag riktigt bra, när Stian kom ifatt Håkan kunde han tillslut gå om och upp i ledningen. Håkan fick senare även ge vika för Emil som var oerhört snabb i sin 850 och gick upp på andraplatsen. Ställningen höll sedan ända in i mål med Stian som segrare, men där alla var mest imponerade av Emil Sonesson som knep sin första pallplats i VolvoCupen redan i premiären. -Detta som skulle bli ett läroår ,sa Emil efter målgång!

I Race 2 var det omvänd startordning på dom 6 första från race 1 vilket gjorde att Sanna Andreassson startade från pole position. Här var det nu rullande start som gällde och alla kom iväg bra från startplattan med Sanna i ledning, som kommer få kämpa i år med både Pernilla Nyström och Julia Eliasson som snabba tjejer i klassen. Sanna fick senare ge upp förstaplatsen när Emil, Stian och Filipe kom om sina konkurrenter bakom. Emil såga att dom fajtades framför vid några tillfällen och när han var tillräckligt nära slog han till och kunde gå upp i ledningen. Emil höll detta i mål och tog sin första seger i VolvoCupen. Det var jämt bakom men Stian kunde senare gå upp på andraplats och höll även den i mål. Filipe Skagerfält slog till med sitt livs bästa race genom att köra in som trea och därmed bärga sin första pallplats i karriären. Sanna slutade 4:a och bästa tjej med Pernilla tätt efter. Extra kul att vi fick återse Jimmy Pettersson på banan med sin nybyggda V70. Jimmy hade lite barnsjukdomar som ska fixas till innan han också ger sig in i leken på allvar. Håkan fick bryta mot slutet med tekniska problem i sin 850. SSK Klass 1 körde tillsammans med VolvoCupen och där vann Kjell Karlsson dubbelt som enda förare i klassen. Kjell vädjar nu till alla som har bil för klass 1 att ta sig i kragen och komma till Kinnekulle den 27-28 maj när deltävling 2 avgörs.

Dom yngsta förarna ser vi i Renault Junior Cup där man får köra från 13 år och fram tills man fyllt 18 år. Här kom det 13 förare till premiären och då var 9 av dom debutanter! Eric Nilsson från Broby körde förra året och hade målet inställt på seger direkt. Eric gick ut hårt på kvalet och slog till med 1:41.317. Bakom kom Michael Haflidason, som också kört i klassen tidigare in som 2:a. Elliot Sjögren som kommer från Mantorp, blev bästa debutant genom att sätta 3:e bästa tid (1:43.019). I race 1 var det tight mellan nästa alla positioner i fältet. Men Eric som tog starten skapade en lucka tillslut och kunde sen vinna för just Michael med Elliot in som trea och första pallplatsen för han i klassen. I race 2 var det nästan samma läge, men nu var Elliot hetare på gröten och utmanade Michael om andraplatsen, när Eric återigen fick en lucka i ledningen. Men Elliot kommer att bli en tuff utmanare i år för han höll undan och körde in som 2:a med Michael som 3:e. Efter kom Adam Olinson 4:a och en annan debutant, Kristoffer Norling in som 5:a.

Vårracet Mantorp Park
Eric Nilsson laddade hårt och tog en dubbelsegern i Renault Junior Cup på Mantorp.

SSK Klass 2 har med hjälp av ett gäng eldsjälar vuxit på senare år. Så nu skulle vi även få se Gunnar Olárs göra comeback med sin Vauxhall Chevette. Men den gav upp redan hemma i garaget berättade han under helgen. I stället fick vi se två andra göra comeback, nämligen Roger Ekman i en Honda CRV och mästaren från 2015, Anders Svensson i BMW. Roger var riktigt snabb på träningarna men fick i fel växel på långa rakan, så motor gav upp och han fick kasta in handduken redan där. – Men motorn ska fixas och jag kommer tillbaka, sa han Roger efter helgen. I kvalet var Ingvar Nilsson bäst i sin Opel Kadett, som då startade från ruta 1 i det första heatet. Ingvar var bra med i starten och kunde hålla undan för Anders Svensson som jagade hela tiden. Malin Hellman hade fått bra fart på sin wankel-BMW och låg på 3:e plats. Men Ingvar blev för svår och vann före Anders och Malin. Richard Edberg fanns med i fältet men fick bryta med hög oljetemp i sin Mazda RX-7. I race 2 blev det betydligt tuffare, nog det tuffaste på länge i klassen. Ingvar Nilsson, Tim Svensson, Malin Hellman och Mikael Levander körde oerhört jämt. Tim och Ingvar i topp byte positioner ett par gånger under loppet. Men efter att flera gånger kört jämsides runt banan kunde tillslut Tim vinna i sin Opel Kadett, med Ingvar som 2:a och Mikael Levander som trea, efter att han kört om Malin i absolut sista kurvan innan mål. Nya tuffa race lär det bli när dom andra också får i ordning på sina bilar i SSK Klass 2.

Vårracet Mantorp Park
Ingvar Nilsson tog en seger i SSK Klass 2. 

Dom snabbaste bilarna fick vi se i SSK Klass 3 där även flest bilar kom till start under premiären. Dom snabbaste åker just nu BMW i klassen, där även Andreas Boström från Tyringe passar in. Andreas som inte tävlat i SSK på flera år, gjorde nu comeback i sin egenbyggda BMW M3 GTR. Andreas visade direkt på kvalet att han har stor erfarenhet av att köra dessa typer av ”Special Saloon-bilar” då han satte 1:21.889 som bäst och var snabbast före Sten Jarl som gick in som 2:a med 1:22.496 som bäst. I race 1 var Andreas bäst iväg från plattan, med Sten Jarl, Martin Jarl och debutanten Hans Lundström från Tranås efter i en Porsche 997. Joakim Carlsson var tillbaka med sin Porsche 968 och startade långt bak. Han körde upp sig rejält innan bilen gav upp och han fick bryta. I stället kunde Andreas vinna med Sten på 2:a och Martin Jarl på 3:e plats. Hans Lundström slutade fyra. Dessa herrar kör i SSK Klass 3C, där även Ronnie Brandt var tillbaka med sin Volvo S60 och slutade 7:a. I klassen under, SSK Klass 3B vann Martin Sventén före Simon Olsson och Mats Blomqvist. I SSK Klass 3A vann Lars Brandström, som är tillbaka med sin klassiska Ford Sierra. Lars som även var med under 1990-talet med samma bil, då klassen hette Etab Data Cup och som då var grunden i uppbyggnaden av STCC. Flera tyckte det var kul att Lars är tillbaka på banan igen, vi hoppas han fortsätter! Tvåa i 3A blev Tonnie Buhre, som faktiskt vann en start i SSK på elmiamässan under påsken och fick här köra en BMW för Jarl Motorsport. Trea slutade Tobias Hedberg. I race 2 var nu Joakim Carlsson bättre med i sin Porsche och kunde ta upp kampen om segern med Boström. Men efter några varv gav bromsarna upp i Boströms BMW och han fick bryta. Nu kunde inget stoppa Joakim, som vann SSK Klass 3C före Samuel Johansson och Martin Jarl. I SSK Klass 3B vann återigen Martin Sventén före Simon Olsson och Mats Blomqvist. I SSK Klass 3A vann Lars Brandström dubbelt, nu före Tobias Hedberg med Tonnie Buhre som trea. Flera förare drabbades av tekniska problem under helgen, bland annat förarna i SSK Classic, som inte lyckades få någon bil i mål. Men dom tar nya tag och kommer tillbaka!

Vårracet Mantorp Park
Hans Lundström från Tranås körde en färgglad Porsche 997 i SSK Klass 3C.

Tonnie Buhre som vi berättande om tidigare vann en start i SSK på Elmia och fick nu med sig två pallplatser hem till Tomelilla efter bra insatser i SSK Klass 3. Tonnie tog licens för 22-årsedan, men gjorde först nu sin debut i banracing och han var glad och positiv efter helgen tillsammans med SSK och har bara gott att säga om helgen. Tonnie ska i år satsa på crosskart extrem, men vi hoppas han vill komma tillbaka till SSK nån gång.

Vårracet Mantorp Park
Tonnie Buhre laddar i sin debut på Mantorp Park.

Missa inte nästa deltävling på Kinnekulle Ring den 27-28 maj!