Bra start för Filip i DS3 Cup

Den regerande SSK-mästaren Filip Sandström som också vann Renault Junior Cup 2016, har nu gått vidare i karriären. Säsongen 2017 ser vi honom i den danska klassen Citroen DS3 Cup, där han redan överraskat och stått på pallen i flera deltävlingar. Den 28-30 juli gör DS3 Cup sitt första Sverigebesöket i samband med Raceweek på Kinnekulle ring. Här följer en intervju med Filip inför den tävlingen.

Namn: Filip Sandström
Ålder: 15
Bostadsort: Västra Frölunda (Göteborg)
Yrke: Går i 8:an
Klubb: Falkenbergs MK
Tävlingsbil: Citroen DS3
Intressen: Racing, innebandy, resa
Favoritsajt på nätet: Youtube
Läser helst: Teknikens värld och andra motortidningar
Detta gör mig arg: När saker inte fungerar
Detta gör mig glad: Att vinna och vara med kompisar

Filip blev SSK-mästare 2016.
Filip blev SSK-mästare 2016.

Du blev Renault Junior Cup -och SSK-mästare 2016. Har dessa båda titlar betytt något för din fortsatta karriär? 
– Det är alltid roligt att vinna och lyckas så bra som möjligt hela tiden. Under säsongen 2016 var det just det jag gjorde och det har stärkt mitt självförtroende och det fick mig att känna att jag ville gå vidare till nästa steg så att säga. Jag kände mig klar i Renault Junior Cup och ville ta mig an nya utmaningar; så man kan säga att dessa båda titlarna har lett mig mot nya racing klassen DS3 cup.

 

På vilket sätt utvecklades du som förare under åren i Renault Junior Cup? 
– Åren i Renault Junior Cup har varit väldigt bra och lärorika. Det var där jag lärde mig att köra fort med bil på bana, då det är en bil som man måste få med sig farten ut ur varje kurva för att vara med och fightas om topplaceringar. Jag lärde mig bland annat om hur en bil beter sig när man kör på olika sätt vilket är bra att ha med sig framöver.

 

Vilka tips skulle du ge till dom nya förarna i Renault Junior Cup?
– Att man aldrig ska ge upp. För eller senare kommer resultaten om man bara jobbar och lär sig nya saker hela tiden. Men man får inte heller glömma bort att ha roligt emellanåt J.

 

Du kör Citroën DS3 Cup i år, var det ett planerat steg i karriären?
– Det var under Raceweek förra året när jag fortfarande körde Renaulten som vi började få upp ögonen för DS3 cup då det lät som ett bra steg att ta. Efter det så åkte vi och kollade på några tävlingar i Danmak och Norge och kort efter det köpte vi en bil.

 

Är det stor skillnad mot bilar du tidigare tävlat med? 
– Renaulten som jag körde har ju cirka 90 hk medan Citroënen har runt 200 hk med turbo. Så jag märker att det är en skillnad i fart och acceleration mot Renaulten. Men det är ju också en framhjulsdriven bil så den beter sig ungefär på samma sätt. En annan skillnad är att vi kör på slicks/regndäck nu istället för r-däck som man kör med clion, det gör att det är väldigt halt i början när man kör innan temperaturen går upp i slicksen då det blir det ett väldigt fäste.

 

Klassen startade väl i Danmark för några år sedan, är det också flest danska förare i startfältet? 
– Ja, det är majoritet danska förare i serien men det är också med tre norskar, en finländare och jag, Erik och Isac från Sverige. Totalt är vi 21 förare i DS3 cup i nu läget.

 

Hur många deltävlingar kör ni i år och i vilka länder? 
– I år är det 6 deltävlingar varav 4 i Danmark, 1 i Norge och en i Sverige under Raceweek på Kinnekulle Ring.

 

Är det stort intresse för klassen? 
– Det kan man säga att det är. Till exempel så sänder danska tv2 sport live från de flesta racen i Danmark och det är inte ovanligt om det är över 10 tusen personer som är på plats under en racehelg. Även Visat sände ett reportage från tävlingen i Norge.

 

Vilken deltävling ser du mest fram emot? 
– Det måste ändå vara deltävling fyra som blir på hemmaplan i Sverige på Kinnekulle Ring som är en bana som jag har kört några varv på. Där har jag förhoppningsvis goda chanser till toppresultat.

 

Hur har det gått för dig i början av säsongen? 
– Det har gått väldigt bra så här långt. Halvvägs genom säsongen så har jag tagit 5 av 6 möjliga pallplatser och i senaste tävlingen i Danmark så lyckades jag ta min första vinst i nya klassen.

 

Har du någon målsättning i år? 
– Målsättning för i år var att komma in i serien och kanske kunna ta en pallplats. Det lyckades jag med redan första deltävlingen så det har gått överförväntan så här långt.

Filip i sin nya Citroen DS3.
Filip i sin nya Citroen DS3.

Är du aktiv i någon mer sport för att hålla igång mellan racehelgerna? 
– Jag spelar också innebandy.

 

Är det fler än du som håller på med motorsport i familjen? 
– Nej, men min lillebror har kört gokart och jag har en pappa som är ganska bilintresserad.

 

Hur laddar du upp inför ett race? 
– Jag fokuserar och ser till att ha fyllt på med energi.

 

Vad är det sista du kollar innan du rullar ut till Line up? 
– Så att allt är i ordning och att handbromsen är släppt.

 

Vem skulle du idag utse till världens bästa racingförare? 
– Nico Rosberg, han är regerande världsmästare.

 

Om du fick välja fritt, vilken racingklass i världen skulle du då köra?
– Jag skulle vilja köra DTM eller någon GT serie.

 

Har du någon drömbil som du skulle välja tävla med? 
– Audi DTM bil eller Ferrari 458 GT3.

 

Har du någon drömbana i världen som du skulle vilja testa? 
– Det hade varit roligt att köra på Nürburgring eller på Circuit de Spa-Francorchamps i Beligien.

 

Har du någon förebild? 
– Mattias Ekström är lite av en förebild då han har kört Renault Junior Cup och kör nu i DTM och blivit Världsmästare i Rallycross.

 

Det är tidigt att säga, men vem tror du vinner  DS3 Cup 2017? 
– Just nu är det väldigt tajt i toppen och jag ligger på en tredje plats i mästerskapet med några poäng upp till de båda danskarna. Men jag ska göra vad jag kan för att utmana J.

 

Och till sist, vem vinner Renault Junior Cup 2017? 
– Jag tror på Eric Nilsson som vinnare då han ser ut att vara väldigt snabb och ha en stabil körning.