Joakim Carlsson SSK-mästare 2017

Joakim Carlsson från Huddinge som tävlar för Falkenbergs MK gjorde en strålande första säsong i sin Porsche 968 och stod på pallen i 10 utav 11 race. Carlsson körde ihop hela 992 poäng, vilket gjorde honom till SSK-mästare 2017. STORT GRATTIS!!!
Jocke som också vann SSK Klass 3-C totalt kommer att fortsätta i SSK även 2018, där flera förare redan vid prisceremonin i Götene parken lovade att dom kommer ge honom en ännu tuffare kamp om titeln. Detta ser vi verkligen fram emot! 🙂

Joakim Carlsson korades som SSK-mästare 2017.
Joakim Carlsson korades som SSK-mästare 2017.

SSK-finalen 2017 avgjordes på hemmabanan Kinnekulle ring utanför Götene där alla race kördes på en dag. Vädret skiftade en del men det började torka upp senare på eftermiddagen när alla SSK-förare hade taggat till och tävlingarna kom igång på allvar.

I SSK Klass 3 var det redan klart att Joakim Carlsson vunnit Klass 3-C totalt, men han hade en titel kvar att kämpa om, nämligen SSK-mästartiteln 2017. Då var han pressad att vinna finalen och om Eric Nilsson i Renault Junior också skulle vinna sitt race, skulle dom dela på titeln i år. Så det var spännande värre…

Joakim glömde att byta om till sina racerskor när det var dags att rulla ut till kvalet, vilket gjorde att han anslöt lite senare. Då passade Bengt Johansson i sin AC Cobra på att sätta ett par snabba varv. Hans bästa tid blev 55,451. Anders Conradzon var inte långt efter i sin BMW, samtidigt som Leif-Henrik Börstad, Claes Fransson och Jesper Ojala körde snabbt och var samtliga nu under minuten! Joakim kom senare ut från depån och fick 57,747 som bäst, men det räckte bara! till en tredje tid. Bengt Johansson och Anders Conradzon behöll det höga tempot och var före.

I finalracet var alla superladdade på att ta hem säsongens sista seger, några kanske för mycket, för Ronny Olsson värmde däcken för hårt och parkerade sin BMW Z4 i räcket redan på utvarvet. Där var hans final över och vi fick ta ut saftey car. När väl finalen kom igång var Conradzon bäst iväg följt av Bengt och Joakim. Joakim fick bra häng på båda och gick om och inte helt oväntat upp i ledningen på första varvet. Där trodde många att finalen var avgjord men Anders Conradzon ville annat och var faktiskt oväntat snabb. Bengt halkade efter men hade tredjeplatsen ganska säker. När det närmade sig mål var det fullt upp med varvningar där Joakim och Anders nästan fick åka sicksack mellan konkurrenterna. Conradzon närmade sig rejält ett par gånger men Joakim kunde hålla undan och vinna med 0,715 sek ned till Anders som körde in som 2:a med Bengt som 3:a. Petter Wejsfelt, BMW vann Klass 3-A och Martin Sventén, Ford Mustang vann Klass 3-B.

Joakims kommentar efter målgång:

– Ja trodde att det skulle bli en behaglig resa mot mål, men den röda BMW´n var efter mig hela tiden, så det var bara att ge 100% alla varv!

Joakim vann även SSK Klass 3-C totalt.
Joakim vann även SSK Klass 3-C totalt.

Ställningen i SSK Klass 3 2017, A-klassen: Otto Tjäder vann på 410 poäng. Lars Brandström tappade ledningen i tabellen när han ej körde säsongens två sista deltävlingar, men slutade tvåa. Trea blev 2016-års SSK-mästare Filip Sandström som körde så många tävlingar han kunde i SSK då han egentligen satsade på Citroen DS3 Cup i år. B-klassen: Här vann Martin Sventén totalt på 450 poäng efter att han tog tillbaka ledningen i klassen efter Karlskoga-tävlingen. Tvåa blev Simon Olsson och trea Mats Blomqvist. C-klassen: Som vi nämnde tidigare vann Joakim Carlsson totalt på 992 poäng, tvåa blev Samuel Johansson och trea Martin Jarl.

I SSK Klass 1 har vi sett tre förare i år, Kjell Karlsson, Ella Benje och Jan O Gustavsson. I final-kvalet var Jan snabbast, vilket gjorde att Ella var sugen på att ge Jan en match om segern när det var dags för race istället. Tyvärr blev det inte så mycket av det, då alla fick åka efter saftey car större delen av racet. Kampen kom av sig och heatet fick flaggas av efter saftey car. – Tråkigt, men så är det i racing ibland, sa förarna efter målgång. Jan vann före Ella och Kjell.

Slutställningen i SSK Klass 1 2017: 1:a Kjell Karlsson, 420 poäng, tvåa Ella Benje, 310 poäng och 3:a Jan O Gustavsson, 125 poäng.

Jan mot seger i SSK Klass 1-finalen.
Jan mot seger i SSK Klass 1-finalen.

I SSK Klass 2 var Malin Hellman redan klar mästare. Men hon ville ju även vinna finalen!

Kvalet blev spännande, där Gunnar Olàrs och Malin Hellman länge låg och fajtades uppe i toppen. Gunnar försökte hela tiden hitta det bättre spårvalet med sin unika Vauxhall och lyckades tillslut. Bästa tiden blev 1:06.419. Malin in som tvåa på tiden 1:07.654 och trea Ingvar Nilsson på 1:07.854.

När det var dags för race var Malin snabbast iväg med sin BMW M3 och hon försökte hela tiden hålla Gunnar bakom sig som även jagades av Ingvar och Mikael Levander. Men eftersom gänget körde tillsammans med fler SSK-klasser blev det även här saftey car. När fältet samlades upp på start och målrakan blev det lite kalabalik och Gunnar for tyvärr in i räcket med sin Vauxhall. Han kunde ta sig till depån, men där fick han bryta finalen. Malin vann med Ingvar Nilsson som tvåa och Mikael Levander som trea.

Slutställningen i SSK Klass 2 2017: 1:a Malin Hellman, 477 poäng, 2:a Mikael Levander, 346 poäng, 3:a Svante Lundkvist, 323 poäng.

Pristagarna i SSK Klass 2 2017.
Pristagarna i SSK Klass 2 2017.

SSK Classic har tyvärr varit tunnare än vanligt i år. Men fler håller på att fixa i ordning på sina bilar som förhoppningsvis ska var i ordning till nästa säsong.

Dom som körde finalen var Ulf Andersson, Reine Carlsson och Hasse Grönlund. Hasse var snabbast i kvalet med sin vassa Volvo 343 på 1:01.762. Tvåa var lite oväntat Reine Carlsson på 1:07.750, som fortfarande håller på att utveckla sin Volvo PV. Trea Ulf Andersson i sin Volvo 140 på 1:12.088, som inte fick till det alls på den då fortfarande ganska blöta banan.

I finalheatet gjorde Hasse och Ulf en kanonstart och var uppe förbi Reine tidigt. Tyvärr snurrade Reine senare efter bron och blev ståendes på ytterkanten med sin PV. Reine stod illa till så Rescue car fick rycka ut, och senare även Saftey car. På nästkommande varv såg inte Hasse gul flaggan i tid som funktionärerna viftade med under bron så Hasse körde av och in i stötfångaren på Rescue car. Funktionärerna klarade som tur var utan skador men Hasse var öm i kroppen efter den hårda smällen och fick sig en liten översyn av ambulanspersonalen. Han kunde senare lämna ambulansen och ta sig ned till depån där han kunde konstatera att det blir mycket jobb i vinter om bilen ska vara på banan nästa år. Ulf Andersson var den ende av Classic-förarna som tog sig i mål.

Slutställningen i SSK Classic 2017: 1:a Ulf Andersson, 340 poäng, 2:a Stefan Axelsson, 180 poäng, 3:a Jörgen Adlén, 140 poäng.

Ulf Andersson mästare i SSK Classic 2017.
Ulf Andersson mästare i SSK Classic 2017.

SSK´s ungdoms klass – Renault Junior Cup har mönstrat hela 16 förare i år, vilket är lovande inför framtiden då dom endast är mellan 13-18 år. Det kan man inte tro när man ser dom på banan, för dom kör riktigt bra, och snabbt också. Anton Bergström som tog sin fösta seger i Karlskoga var het på kvalet och körde maximalt hela tiden. Anton jagades av redan klara mästaren Eric Nilsson. Bakom låg Alexander Jeppsson och Adam Olinson. Anton sätter tillslut 1:05.170 som bäst och den tiden står sig kvalpasset ut. Eric försöker matcha men kommer in på 1:05.625 och blir tvåa. Trea blir Alexander Jeppsson på 1:05.906.

När det var dags för race var alla helspända. Eric Nilsson måste vinna för att ha en chans att bli delad SSK-mästare med Joakim Carlsson i Klass 3, som redan vunnit sin final (båda låg på samma poäng inför finalen och en seger ger 100 poäng). Eric gör en bra start och är uppe i ledningen, men tappar den senare till Anton och även till Adam som fanns med bakom. Eric kör upp sig och tar över ledningen åter igen! Men Anton finns med på andraplatsen och stressar hela tiden, trea är fortfarande Adam som inte är långt efter. Till slut kommer Anton upp och förbi Eric ytterligare en gång och nu försöker han skaka av sig gänget bakom för att ta säsongens andra seger. Det blir en riktig nagelbitare i Renault Junior-finalen mellan dessa förare och det är fortfarande superjämnt när det börjar närma sig målgång. Men just då kör Alexander Hasselström av på start- och målrakan och Saftey car tvingas ut, även detta race måste då tyvärr flaggas av. Anton vinner före Eric och Adam. Eric blir mästare i klassen, men ändå besviken över att inte kunna titulera sig SSK-mästare 2017. Eric avslöjade senare på prisutdelningen att han kommer köra Citroen DS3 Cup 2018. Vi önskar honom lycka till!

Slutställningen i Renault Junior Cup 2017: 1:a Eric Nilsson, 972 poäng, 2:a Anton Bergström, 740 poäng, 3:a Michael Haflidason Häussler, 732 poäng.

Anton Bergström vann finalen i Renault Junior Cup och slutar tvåa i serien 2017.
Anton Bergström vann finalen i Renault Junior Cup och slutar tvåa i serien 2017.

I VolvoCupen kunde man konstatera att Stian Theodorsen, Volvo S40 redan var klar mästare efter en jämn poängskörd i år. Då var frågan om vi skulle få se en ny kamp på banan, eller om Stian även skulle köra för seger i finalen!? Men Stian var inte alls på tårna i kvalet och slutade långt ner på en 8:e plats. Bäst i grundkvalet var Daniel Raatikainen på 1:07.296, som fortsatte på framgången efter Karlskoga. Tvåa blev Filipe Skagerfält på 1:07.734 och trea Emil Sonesson på 1:07.794. Emil som var tillbaka efter strulet i Karlskoga då det inte blev några poäng alls för Karlstad-sonen. Peter Wiborg gick in tätt efter som fyra på 1:07.835. Denna gång var det äntligen dags för Shoot out. Där topp 5 från kvalet får möjlighet sätta ett supervarv för att ta fram startpositionerna för finalracet. Daniel Raatikainen pallade för trycket och satte bästa tiden, 11:06.930. Tvåa blir Filipe Skagerfält följt av Peter Wiborg, Håkan Malmborg och Emil Sonesson.

I finalen blev det en riktigt bra fajt om segern och om platserna bakom också, för alla laddade verkligen allt redan från start. Raatikainen kom iväg bäst från Pole och ledde tätt följd av Skagerfält. Wiborg tappade tyvärr både Sonesson och Malmborg, som båda gjorde bra starter. Efter bara några varv var Skagerfält ikapp Raatikainen och började utmana om segern. Raatikainen gjorde vad han kunde, men Skagerfält var för stark. En sen inbromsning och attack in i Kinnekulles berömda Kvarnkurva var det som gjorde racet. Efter det drog Skagerfält ifrån till sitt livs första seger i VolvoCupen.

Filipe kör mot sin första seger i VolvoCupen.
Filipe kör mot sin första seger i VolvoCupen.

Raatikainen fick sedermera uppvaktning bakifrån från en vilt jagandes Sonesson. Tyvärr blev det en oavsiktlig sammanstötning dem emellan, som senare gav Sonesson problem. Håkan Malmborg höll länge tredjeplatsen, men gav mot slutet bort den pallplats till Sanna Andreasson som också blev bästa tjej i VolvoCupen 2017.

Slutställningen i VolvoCupen 2017: 1:a Stian Theodorsen, 896 poäng, 2:a Daniel Raatikainen, 786 poäng, 3:a Filipe Skagerfält, 704 poäng. Bästa tjej 2017: Sanna Andreasson slutar 6:a i klassen på 540 poäng.

Pristagarna i VolvoCupen 2017. Fr v Sanna, Daniel, Stian och Filipe.
Pristagarna i VolvoCupen 2017. Fr v Sanna (bästa tjej), Daniel, Stian och Filipe.

Tack alla för en riktigt trevlig och spännande säsong. Hoppas vi ses för nya härliga race under 2018!?