Historisk seger i VolvoCupen

Sanna Andréasson från Gråbo tog sin första seger i VolvoCupen i samband med SSK-premiären på Mantorp Park den 5-6 maj. Därmed är hon historisk. För aldrig tidigare har en tjej vunnit ett race i VolvoCupen. Men Sanna nöjde sig inte med att bara vinna ett race. Hon vann två! och var dessutom snabbast i Kvalet. Snacka om lyckad säsongsstart. 

Sanna i sin Volvo 850
Sanna i sin Volvo 850

Sanna visade direkt att hon har gjort hemläxan under vintern. Snabbast på testet före Peter Wiborg och Filipe Skagerfält. I Kvalet var Filipe länge snabbast och mot slutet trodde alla att hans tid skulle stå sig. Men Sanna var inne i depån och kom ut snabbare än någonsin. Sanna berättar:

Mekanikerna ändrade däckstrycket och först kändes inte bilen helt OK, men sen tänkte ja bara att nu kör ja max några varv och sätter en tid så får vi se hur långt det räcker. Men det gick ju bra!

Sanna startade från Pole Position i det första där stillastående start tillämpas. Hon kom iväg bra och kämpade med Filipe Skagerfält och Emil Sonesson i toppen. Men när grabbarna började gör upp om andraplatsen kunde Sanna skapa en lucka och vinna. Emil fick senare bryta med motorhaveri. Tvåa blev Filipe Skagerfält och trea Pernilla Nyström, som knep sin första pallplats i karriären. Två tjejer på pallen, detta har heller aldrig inträffat tidigare i VolvoCupen.

Pernilla fick kliva upp på pallen för första gången som trea.
Pernilla fick kliva upp på pallen för första gången som trea.

I Race två var det omvänd startordning på dom sex första. Nu startade Filip Sjögren och Richard Bertilsson i första led, med rullande start. Alla kom iväg bra men Filipe, Richard, Filip och Sanna var det som låg i topp och fajtades, med debutanten William Gunnarsson som skuggade bakom. Dom bjöd publiken på en riktig show när dom skiftade placeringar ett antal gånger under racet.

Mot slutet låg Filipe i ledning med Sanna som tvåa och Richard Bertilsson som trea. Filipe kunde tillslut korsa mållinjen som segrare. Men under dom tekniska efterkontrollerna hade teknikerna synpunkter på Filipes Volvo 940. Filipe diskvalificerades och då stod Sanna återigen som segrare. Två blev nu Richard Bertilsson, som också han tog sin första pallplats i karriären. Richard berättar:

–  Underbart! Ja hade som mål att ta en pallplats under säsongen. Gött att göra det redan i premiären. Nu ska jag kämpa för att ta fler! 🙂

Richard fick också kliva upp på pallen i helgen.
Richard fick också kliva upp på pallen i helgen.

Debutanten William Gunnarsson slutade trea i sin S40 och tog även han sin första pallplats i klassen under premiären. Bra start för William som bl.a. tävlat i Renault Junior Cup och Legends tidigare.

Nu blir det några veckors uppehåll innan vi laddar för deltävling 2 på Kinnekulle ring den 25-27 maj.