SSK-premiären på Kinnekulle

SSK-premiären 2021 avgjordes den 4-6 juni på ett stekhet Kinnekulle ring.

Tävlingen kördes på ett strålande soligt Kinnekulle utan publik med Sportvagnsmästerskapet, Aquila och JRM – Ginetta GT5 Challenge som gästklasser. Här följer en kort summering hur det gick i SSK-klasserna i premiären av denna jubileumssäsong då SSK-serien fyller 50 år. Rapport från övriga klasser hittar ni på respektive hemsida.

SSK Klass 3A

I SSK Klass 3A fortsatte kampen där den slutade 2020, nämligen den mellan Robin Wärmlund, BMW, Joel Thoren, BMW och Richard Eriksson, Dodge Challenger. Mästaren från 2020 – Richard Eriksson kör i år en ny bil, en Dodge ”Volvo” Challenger som han delar med brorsan Mikael Eriksson som då kör den i SSK Klass 3C. Det är samma motor (Volvo) och växellåda som dom hade i sin framgångsrika Volvo 240. Men dom har inte hunnit testa nya bilen så mycket och har en del barnsjukdomar, så det finns fortfarande en del att jobba på för Katrineholmsgänget.

I tävlingen var det det BMW-förarna som var vassast i starten och drog iväg rejält. Robin Wärmlund har jobbat på med bilen och körningen och det lönade sig. Robin fick efter hårt slit en liten lucka till övriga fältet och vann, tvåa blev Joel och trea Rickard. Samma resultat fick vi även i det andra loppet.

Robin Wärmlund, BMW vann dubbelt i premiären.
Robin Wärmlund, BMW vann dubbelt i premiären.
Pallen i SSK Klass 3A: Från vänster, Joel Thoren, Robin Wärmlund, Richard Eriksson.
Pallen i SSK Klass 3A: Från vänster, Joel Thoren, Robin Wärmlund, Richard Eriksson.
Richard Eriksson i teamets nya "Volvo" Challenger.
Richard Eriksson i teamets nya ”Volvo” Challenger.

 

 

SSK Klass 3B

Mats Blomqvist från Alingsås var tillbaka i SSK med sin Nissan 200 SX. Mats var vässat högerfoten rejält och fick även bilen att gå riktigt bra. Han vann dubbelt i B-klassen.

Mats Blomqvist i sin Nissan.
Mats Blomqvist i sin Nissan.
Mats inför start i race 2.
Mats inför start i race 2.
Attack på start o målrakan...
Attack på start o målrakan…

 

SSK Klass 3C

I C-klassen var det upplagt för en riktig batalj när Jan Brunstedt, Audi R8, Samuel Johansson, BMW E36 GTR och Christoffer Bergström, V8 Thundercar var redo för premiären 2021. I kvalet var Samuel snabbast (52,844) förre Janne (53,251) och Christoffer (53,340).

I race 1 var det trångt i starten när alla skulle igenom kvarnkurvan, för bakom ovannämnda förare var det även tajt mellan Simon Olsson, V8 Thundercar, Bengt Johansson, AC Cobra, Ronny Olsson, V8 Thundercar och Peter Eriksson, Porsche 997. Men det var Stockholmaren Christoffer Bergström som var i ledning efter första varvet, följt av Samuel och Janne. Dessa tre gick en tuff kamp inledningsvis, en kamp som tyvärr blev lite väl tuff mellan Samuel och Christoffer när båda krokade ihop med varandra i kvarnkurvan, vilket resulterade i att Christoffer körde av och tvingades bryta resten av helgen. Samuel kunde fortsätta och vann förre Janne Brunstedt med Simon Olsson som trea i mål. Senare fick Samuel ett tidstillägg till följd av incidenten och flyttades ned till tredjeplats. Janne blev då istället vinnare med Simon som tvåa och Samuel som trea. I race 2 var det lika tajt racing, och nu om nästan alla positioner i fältet. I toppen var det Samuel och Janne som gjorde upp om segern. Samuel tog starten där Janne flera gånger försökte att komma förbi, men Falkenbergsföraren släppte inte taget om förstaplatsen och fick sin revansch. Samuel vann med Janne som tvåa, Simon Olsson blev trea.

Starten i SSK Klass 3C.
Starten i SSK Klass 3C.
Pallen i race 2. Från vänster: Jan Brunstedt, Samuel Johansson, Simon Olsson.
Pallen i race 2. Från vänster: Jan Brunstedt, Samuel Johansson, Simon Olsson.
Samuel Johansson mot seger...
Samuel Johansson mot seger…

 

SSK Klass 2

Klass 2 är en av flera SSK-klasser som blir extra intressant i år. Med flera duktiga förare som har potential att vinna kan det bli en riktigt hård poängkamp under säsongen. I premiären såg vi flera förare som tränat och skruvat mycket under vintern. En av dom var Svante Lundkvist från Skepplanda. Svante som byggde ny BMW till säsongen 2020 hade nu förbättrat bilen och sin egen körning. Han hade en riktigt bra fajt med en annan BMW-förare, nämligen Anders Svensson. Anders har rutin och gav inget gratis till Svante. Tyvärr ville inte Anders BMW vara med hela loppet och han fick bryta med tekniska bekymmer. Svante kunde då hålla undan i ledning och därmed vinna sitt första race någonsin i SSK Klass 2. Tvåa blev Richard Edberg, Mazda RX-7 och trea Roger Ekman, Honda CRX. Filipe Skagerfält, Volvo 940 körde sin första tävling i klass 2 och körde i mål på en fjärdeplats. Fjolårets mästare Malin Hellman fick problem redan på träningen och kom aldrig till start mer under helgen.

I race 2 var Anders Svensson nu tillbaka och kunde ta upp kampen med övriga fältet. Tyvärr drabbades Svante nu av tekniska bekymmer med sin BMW och fick bryta. I stället var det Richard Edberg som gav sig in i kampen om segern med Anders och Roger i toppen. Richard körde så bra att han kunde ta sig upp i ledning med sin wankel-mazda. Det höll han ända in i mål. Richard vann med Anders som tvåa och Roger som trea igen.

Svante mot sin första seger i Klass 2.
Svante mot sin första seger i Klass 2.
Pallen i race 1. Från Vänster: Richard Edberg, Svante Lundkvist, Roger Ekman.
Pallen i race 1. Från Vänster: Richard Edberg, Svante Lundkvist, Roger Ekman.
Richard Edberg vann race 2.
Richard Edberg vann race 2.

 

VolvoCupen

Här kommer flera förare köra den något nyare Volvo S60 modellen i år. Jan Johansson, Kevin Rikardsen och Kalle Rikardsen köra denna modell under säsongen, blir intressant att se vad dom kan hitta på resultatmässigt? I premiären hade flera höga förväntningar på dom förare som nu har rutin från tidigare säsonger i klassen. En av dom förare är Sanna Andreasson från Gråbo som kör en Volvo 850. Sanna drog upp ett högt tempo redan i race 1 och visade att rutinen spelar roll. Här hade inte konkurrenterna en chans. Sanna uppfyllde alls förväntningar och vann direkt! Tvåa blev Kevin Rikardsen och trea blev Felix Norén, som därmed tog sin första pallplats i VolvoCupen. Sanna vann även race 2 med Kevin återigen som tvåa. Men nu fick vi se en återvändare på pallen, nämligen Jan Johansson från Onsala som tog en tredjeplats med sin nybyggda Volvo S60. Gammal är äldst! 🙂

Sanna vann dubbelt i premiären av VolvoCupen.
Sanna vann dubbelt i premiären av VolvoCupen.
Pallen i race 1. Från vänster: Kevin Rikardsen, Sanna Andreasson, Felix Noren.
Pallen i race 1. Från vänster: Kevin Rikardsen, Sanna Andreasson, Felix Noren.
Kevin dubbeltvåa i premiären.
Kevin dubbeltvåa i premiären.

 

Renault Junior Cup

Kristoffer Norling från Falun gör comeback i ungdomsklassen i år efter att ha tävlat ett tag i Legends Cup. Kristoffer har verkligen vuxit som förare och visade att han har mer rutin nu. Andra förare som också bättrat på sin körning är bland annat Eddie Ramirez Eriksson, Albin Lennström, William Bengtsson och William Severinsson. Kalle Rikardsen vann klassen 2020 och har inte planerat att köra Renault Junior Cup i år, men hans nya Volvo S60 är inte klar för start och därför deltog han i Renault-klassen istället.

I race 1 var det Kristoffer Norling som började med om körningar direkt efter starten och var snart uppe i ledning. Killarna och tjejerna jobbade på ordentligt bakom, men kom aldrig förbi. Kristoffer vann med Eddie Ramirez Eriksson som tvåa och William Bengtsson som trea. Kristoffer vann även race 2, men nu fick vi se Albin Lennström som tvåa och fjolårets mästare – Kalle Rikardsen som trea. Stort beröm till alla ungdomar efter bra insatser…

Kristoffer vann dubbelt i premiären på Kinnekulle.
Kristoffer vann dubbelt i premiären på Kinnekulle.
Pallen i race 2. Från vänster: Albin Lennström, Kristoffer Norling, Kalle Rikardsen.
Pallen i race 2. Från vänster: Albin Lennström, Kristoffer Norling, Kalle Rikardsen.
Alla ungdomar mot starten...
Alla ungdomar mot starten…

 

SSK Klass 1

Här fick vi se två nykomlingar i klassen. Filip och Johan Helgstrand. Dom vann varsitt race i deras BMW 320i. Men här behöver vi hjälp med att få ut fler deltagare på banan. Har du eller känner du någon som har en tävlingsbil i standardutförande hemma, hör av er. Denna har som många andra SSK-klasser potential att växa.

Johan Helgstrand mot seger i SSK Klass 1.
Johan Helgstrand mot seger i SSK Klass 1.
Båda fick kämpa mot förarna i VolvoCupen.
Båda fick kämpa mot förarna i VolvoCupen.
Johan Helgstrand på pallen.
Johan Helgstrand på pallen.

 

SSK Classic

I SSK Classic Racing var det nykomlingen Tore Buer i Volvo 242 som gjorde upp mot Stefan Axelsson i Ford Escort om segrarna. Stefan vann det första loppet och Tore det andra. Till Falkenberg kommer även Jörgen Adlén och Ulf Andersson. Även i denna klass finns det många bilar som står i garagen runt om i landet. Vi hoppas fler kommer ut på banorna under detta jubileumsår. 🙂

Stefan trycker sig förbi Tore och tar över lidningen.
Stefan trycker sig förbi Tore och tar över ledningen.
Ulf Andersson körde träningen med deltog aldrig i race.
Ulf Andersson körde träningen med deltog aldrig i race.
Tore i sin klassiska Volvo 242.
Tore i sin klassiska Volvo 242.

 

Nästa deltävling i SSK-serien är på Falkenbergs Motorbanan den 19-20 juni.