Intervju med Sanna Andréasson

Sanna Andréasson vann VolvoCupen 2021 och körde in flest poäng av alla förare i SSK-serien och kröntes som SSK-mästare efter finalen på Kinnekulle. Därmed blev hon historisk som den första kvinnliga SSK-mästaren genom tiderna. Här kan ni läsa en intervju med Sanna där hon berättar om säsongen 2021 och vilka som är hennes tuffaste konkurrenter.

Sanna Andréasson, SSK-mästare 2021.

Hej Sanna, du vann VolvoCupen 2021 och blev även den första kvinnliga SSK-mästaren genom tiderna, visste du om det när det var klart att du vann klassen?

–   Nej det hade jag faktiskt ingen koll på. Men super kul! 🙂

Du gjorde ett sämre resultat i finaltävlingen vilket skapade lite nerv för alla inblandade, när visste du att SSK-titeln var bärgad?

–  När målflaggan föll i sista racet.

Hade du som målsättning att vinna VolvoCupen och SSK-titeln i år?

–  Innan säsongen trodde jag inte att vi skulle ta mästerskapet och absolut inte ha chans på SSK-titeln. Det finns många bra förare som kör i SSK-serien.

Finalen kördes ju i regn, är det ett underlag som inte passar dig, eller körde du mest på säkerhet?

–  Det var en blandning. Jag är inte bra på regn och kände då att det var säkrare att backa av och säkra SSK-titeln.

Hur har du utvecklats som förare jämfört med tidigare år i SSK-serien?

–   Detta året har mest handlat om att hitta inställningar på dom nya däcken. Och våga mer.

Vad behöver du träna mer på?

–  Köra i regn.

Du körde en Volvo 850 i år, vilka fler bilmodeller har du tävlat med?

–  I VolvoCupen har jag alltid kört samma bil. Men innan dess tävlade jag i Renault Junior Cup med en Clio.

Vem/vilka har byggt bilen du tävlat med?

–  Min pappa Benno och storebror Jimmy.

Sanna i sin Volvo 850.

Du har tidigare sagt att brorsan Jimmy kanske ska köra bilen 2022, är det något bestämt än?

–  Hans tider lyckades inte kvalificera sig till det. 🙂

Vad är det bästa med VolvoCupen?

–  Gemenskapen och att det är mycket racing för en bra peng.

Din absolut bästa tävling 2021?

–  Falkenberg, för där var marginalen ner till tvåa stor.

Din/dina tuffaste konkurrenter 2021?

–  Alla i VolvoCupen är duktiga. Men tuffast är ju dom i toppen, bröderna Rikardsen, Jan Johansson och Jonas Börjesson.

Bröderna Kevin och Kalle Rikardsen, Volvo S60 var tuffa konkurrenter 2021.

Din pappa Benno och bror Jimmy har också tävlat i VolvoCupen (tidigare Volvo Original Cup), vem har flest segrar i klassen?

–  Måste vara Pappa. Han var duktig och har flest säsonger på nacken.

Hur många säsonger har du tävlat i VolvoCupen?

– Fem säsonger.

Har du någon förebild inom motorsporten?

–  Amanda Nilsson! Hon kör för att det är roligt och det är det viktigaste inom motorsporten.

Amanda Nilsson som tävlar i SSK Klass 2 är en förebild.

När gjorde du tävlingsdebut (år och klass)?

–  Karting, Cadetti 2006.

Vad väckte ditt intresse för motorsport?

–  Jag är uppvuxen i motorsportfamilj så motorsport har alltid funnits med och varit en självklarhet.

SSK-serien fyller 50 år 2021, vilket är ditt första minne från serien?

–  Oj, första minnet kommer jag inte ihåg, var bara var tre veckor gammal första gången jag var på en SSK-tävling. Men vet att jag uppskattade Raceweek mycket när jag var liten.

Vilka är dina främsta racingmeriter?

–  Bättre säsong är 2021 har jag inte haft, så måste vara mästare i VolvoCupen och SSK-serien och att jag har blivit bästa tjej totalt fem år. 🙂