Rapport från SSK 5 på Kinnekulle

Den femte deltävlingen i SSK-serien avgjordes på ett soligt Kinnekulle den 2-3 september tillsammans med Aquila Formula 1000 och finalerna i Valeryd Legends Cup. Här kan ni läsa en kort sammanfattning från dom olika klasserna.

Poängtabeller finner ni här: >>>

Serieresultat 2023

Valvoline Trophy – SSK Klass 2

Malin Hellman, Falkenbergs MK har varit nästintill omöjlig att vinna över i år i Valvoline Trophy. Hon har laddat rejält i sin BMW M3 E36 och hade inget annat i sikte när den femte deltävlingen avgjordes på Kinnekulle. Svante Lundkvist, Bohus Racing i BMW E46 och Ingvar Nilsson, Hällefors MK i BMW M3 försökte att utmana Malin på bästa möjliga sätt. Svante var den som stressade henne mest i helgens båda lopp. Svante var nära att köra om vid några tillfällen, framförallt i det första loppet, men kom aldrig förbi. Malin kopplade tillslut greppet om förstaplatsen och vann. Svante slutade tvåa och Ingvar trea. Samma resultat blev det i helgens andra lopp. Malin toppar tabellen inför finalen i Falkenberg den 30 september.

Malin mot ny seger.
Ingvar Nilsson i sin BMW tog två tredjeplatser.
Prispallen Valvoline Trophy fr.v: Svante Lundkvist, Malin Hellman och Ingvar Nilsson.

SSK Klass 3B

Kent Isaksson, KAK gjorde debut i SSK Klass 3B i en Honda Civic, en bil som tidigare körts av Mattias Andersson i STCC. Bilen har potential att utmana dom snabbaste, men Kent körde endast testpassen innan han fick bryta med tekniska problem. Kvar i klassen var rutinerade Mats Blomkvist, SVKG i Nissan 200, han tog sig i mål i helgens båda lopp och kunde därmed ta en ny dubbelseger. Mats ligger på delad förstaplats i tabellen med Andreas Ekvall.

Kent Isaksson i sin Honda Civic.
Mats tog ny dubbelseger i sin Nissan 200.
Mats på prispallen.

SSK Klass 3C

John-Erik Öberg, SSK var tillbaka i SSK Klass 3C med sin stora och unika BMW M1. John-Erik som är en frisk fläkt både på och utanför banan hade en bra kamp med Sten Jarl, SSK i en Porsche 997 Cup under hela helgen, den återkommer vi till senare. I toppen av klassen var det Leif Andersson, SSK i sin Sunbeam GT44 och Robin Wärmlund, Karlskoga MF i BMW M3 E36 som gjorde upp. Robin som kör sin första säsong i SSK Klass 3C kommer bli en tuff utmanare i både SSK-serien och Sportvagnsmästerskapet framöver, då han uppdaterat bilen rejält och visat att han kan utmana dom snabbaste i klasserna. I helgen var Robin uppe i ledning vid några tillfällen, men fick ge sig mot den rutinerade Leif Andersson. Leif vann för övrigt helgens båda lopp i sin Sunbeam och Robin kom tvåa båda gångerna, men dessa hade en riktigt spännande fajt hela helgen. Se allt i repris på SSK-seriens YouTube-kanal. John-Erik Öberg och Sten Jarl gjorde upp i kampen om tredjeplatsen. Öberg gjorde sig så bred det bara gick med sin BMW M1 så Sten fick problem att komma förbi med sin Porsche, trots att han var snabbare på baksidan av banan. Öberg höll undan och tog hand om  tredjeplatsen. Samma resultat blev det i helgens andra lopp. Leif Andersson toppar tabellen i SSK Klass 3C.

Leif Andersson och Robin Wärmlund i kampen om förstaplatsen.
John-Erik Öberg förre Sten Jarl.
Prispallen SSK Klass 3C. Fr.v: Robin Wärmlund, Leif Andersson och John-Erik Öberg.

VolvoCupen

I VolvoCupen har Philip Björk, Falkenbergs MK utvecklats som förare och nu tagit flera segrar i sin Volvo 850, det har blivit så många att han nu ligger i toppen av tabellen inför finalen i Falkenberg den 30 september. Under den femte deltävlingen på Kinnekulle körde han så bra att det faktiskt blev två nya segrar. Philip körde ifrån konkurrenterna rejält och gav dom något att fundera på inför finalen. Han åkte hem supernöjd efter helgen och kommer med stort självförtroende till Falkenberg. Bakom Philip var det en intensivt kamp hela helgen. I det första loppet hade Kevin Rikardsen, Kolsva MS en kamp med Jan Johansson, SMK Trollhättan, båda i Volvo S60, den kampen vann Kevin och var lättad efter målgång, då han inte kunde slappna av en enda gång under loppet. I det andra var Jonas Börjesson, Uddevalla BMK revanschsugen i sin Volvo S70 då han slutade fyra i första loppet. Denna gång gjorde han en bra start och lyckades hålla undan för Kevin Rikardsen och Jan Johansson som jagade bakom. Efter ungefär halva loppet var luckan så stor att han kunde säkra andraplatsen. Detta var viktigt för Jonas i kampen om topp 3 i tabellen. Kevin Rikardsen körde i mål som trea.

Philip Björk tog ny dubbelseger.
Kevin Rikardsen tog två pallplatser på Kinnekulle.
Prispallen race 1. Fr.v: Kevin Rikardsen, Philip Björk och Jan Johansson.
Prispallen race 2. Fr.v: Jonas Börjesson, Philip Björk och Kevin Rikardsen.

Renault Junior Cup

I ungdomsklassen Renault Junior Cup har Oscar Klingström, Linköpings MS nu kopplat greppet i tabelltoppen efter ytterligare en lyckad helg på Kinnekulle. Oscar har visat ett stort lugn i sin körning och påverkas inte av att konkurrenterna stressar bakom, därför gör han sällan misstag. I helgen var körningen återigen felfri vilket resulterade i två nya segrar och full pott i poängtabellen. I det första loppet var det Lucas Hillström, SMK Västerås som körde i mål som tvåa. Albin Gustavsson, SMK Västerås körde i mål som trea. Dessa två förare utmanar Oscar i toppen av tabellen tillsammans med Felicia Karlsson, Tjörns MF. I det andra loppet var det just Felicia som utmanade Oscar om segern i klassen, hon har precis som många andra ungdomar utvecklat sin körning under året och har varit nära en seger, men den har inte kommit än. Felicia hade bra fart hela loppet och korsade mållinjen som tvåa. Lucas Hillström slutade denna gång på en tredjeplats.

Starten i Renault Junior Cup.
Oscar Klingström mot ny seger på Kinnekulle.
Prispallen race 1. Fr.v: Lucas Hillström, Oscar Klingström och Albin Gustafsson.
Prispallen race 2. Fr.v: Felicia Karlsson, Oscar Klingström och Lucas Hillström.

Aquila Formula 1000

Förarna i Aquila Formula 1000 hade laddat för tre tuffa lopp på Kinnekulle. Att dom bjuder på många omkörningar är ingen överdrift. Se allt i repris på SSK-seriens YouTube-kanal. Joel Granfors, KAK tog storslam i helgen och vann samtliga tre lopp. Han gästar klassen så ofta han kan då Joel i första hand satsar på en internationell formelbils-karriär.

Tätt och tufft i Aquila Formula 1000.
Topp 3 i Aquila Formula 1000.
Trippelseger för Joel Granfors på Kinnekulle.

Valeryd Legends Cup

Finalerna i Valeryd Legends Cup avgjordes på Kinnekulle och förarna bjöd på två riktigt tuffa lopp i både A- och B-finalerna. Det fanns en en lite chans att förarna i tabelltoppen skulle skifta platser med varandra under helgen, men då krävdes det stora förändringar i resultatlistan. Trots en del avåkningar och omkastningar i fältet så låg toppförarna i säkert poängläge. Efter första loppet stod det klart att Dennis Byqvist, Karlskoga MF är mästare i Valeryd Legends Cup 2023. Tvåa i serien slutade Erik Blixt, SMK Örebro och trea slutade Linus Björkman, GKRC Team 13. Säsongen avslutades med middag och prisutdelning på Lundsbrunn Resort & Spa.

Finalen i Valeryd Legends Cup på Kinnekulle.
Dennis Byqvist blev årets mästare i Valeryd Legends Cup.